Ibu dan Abah, senang jer ni. tumis bawang putih dan masukkan keladi yg di potong dadu. masukkan tepung beras campur air, kacau sampai pekat. lepastu kukus.bila masak(1 jam kukus), letak topping dan kukus 10 minit lagi. hidang. topping tu ikut suka lah tapi selalunya guna udang basah, udang kering kisar,cili merah, daun bawang/saderi,bijan dan bawang goreng.letak gula lebih sikit biat pedas dan manis gitu. sediakan sos pencicah..try lah buat, mesti jadi.
Kakak penggemar kuih tradisi cikgu. Kalau keladi janganlah kata, sedangkan yg simple di goreng pun kakak suka apa lagi yg dah jadi macam ini hmm... sedapnya cikgu
Memanglah nak....Boleh hantar kat Lorong Kubur Pinang, Kg. Pintu Geng.......
ReplyDeletenak order boleh...
ReplyDeleteKeladi mcm tu permah nampak tp tak pernah nak dapat rasa...
ReplyDeleteLainkali nak cuba juga jika jumpa..
Cikgu pandai buat? Bg resepi?
salam teacher - sgt suka...ada lagi tak :) ngeh..ngeh.
ReplyDeletePak Nidus, nanti kita bagi resipi kat makcu, hari2 boleh makan nanti
ReplyDeleteCikguden,ambik resipi bagi kat org rumah..cepat sikit boleh di makan kueh nya.
ReplyDeletelina, suka jugak..nanti boleh buat sendiri lah..
ReplyDeleteIbu dan Abah, senang jer ni.
ReplyDeletetumis bawang putih dan masukkan keladi yg di potong dadu. masukkan tepung beras campur air, kacau sampai pekat. lepastu kukus.bila masak(1 jam kukus), letak topping dan kukus 10 minit lagi. hidang.
topping tu ikut suka lah tapi selalunya guna udang basah, udang kering kisar,cili merah, daun bawang/saderi,bijan dan bawang goreng.letak gula lebih sikit biat pedas dan manis gitu. sediakan sos pencicah..try lah buat, mesti jadi.
suka...suka...sedapnya talam ubi ni kak.
ReplyDeleteHantar skit please!!..lapar
ReplyDeletesedap2
ReplyDeletememang sedap..sesuai utk sarapan dan minum petang..
ReplyDeleteKakak penggemar kuih tradisi cikgu. Kalau keladi janganlah kata, sedangkan yg simple di goreng pun kakak suka apa lagi yg dah jadi macam ini hmm... sedapnya cikgu
ReplyDeletetetiba laparrrrr..heheh
ReplyDeletesalam kenal dari akak
ReplyDeletehurmm sedap .. makan panas2 sedap kan :)
sedapnya tu cikgu
ReplyDelete