Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Saturday, August 1, 2020

Nasi dagang cara saya.

Dah nama pun asal dari kelantan, anak kelantan jati...
Kalau tak reti nak masak nasi dagang memang memalukan lah.
Boleh kata semua wanita kelantan tambah2 yg dah berkeluarga tu, tahu masak nasi dagang.
Menu wajib setiap kali hari raya atau bila berkumpul sanak sedara.
Resipi mungkin berbeza beza, mengikut resipi turun temurun dari keluarga.
Resipi ada lah pusaka.
Sesuatu yg kita belajar dari lihat mak kita buat.
Mak kita juga dapat dari mak dia..diperturunkan gitu.
Nasi dagang ni kalau bagi saya lah, macam masak benda lain jugak.
Dah selalu sangat masak jadi no problem.
Rasa nak makan, sikit pun saya masak, mudah sangat.
Kadang saya guna beras nasi dagang, kadang guna beras biasa campur pulut.
Kalau guna beras wangi pun sedap.
Lauknya mesti lengkap dgn acar dan sambal nyior.
Dan bagi keluarga saya nasi dagang home made is the best.
Anak2 dan menantu2 saya dah saya latih untuk masak nasi dagang cara saya.
InsyaAllah tanpa saya nanti mereka boleh masak tanpa masaalah
Nak resipi nasi dagang saya?
Boleh saja tapi.....
Cakap I lab u dulu boleh?
Hahahahahaaa...lawak Aidil Adha.

2 comments:

Syaz Rahim said...

Sedapnyaaa

Warisan Petani said...

Salam aidil adha 1441 H
Selamat menjamu selera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...