Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Sunday, June 30, 2019

Saya dah tua.

Hampir 60
Tua
Sangat tua kalau banding dgn yg remaja
Tapi masih rasa muda kalau banding dgn yg seabad usia.
Syukur sempat merasai jadi tua.
(Kalau mati muda tak merasa dah.)
Bila tua begini sakit2 urat tu biasa..
Hati tisu tu biasa..
Uban memenuhi kepala
Gigi tunggu masa nak tinggalkan gusi.
Kulit meriah kedut dan mata telinga kurang power.
Tapi seronok juga jadi tua...
Dah tak payah nak melaram apa,
Nak keluar pakai apa saja janji tutup aurat.
Tak perlu nak impress siapa2
Bebas..
Tak rimas dgn gangguan kaum adam.
Tak de sapa nak usik ganggu di jalanan dah.
Tak ada pandangan nakal dan siulan2 nak menarik perhatian dah.
Pergaulan dgn kawan2 lelaki pun lebih ikhlas.
Tak ada yg nak ambik kesempatan.
Persahabatan dari hati..
Terbaek gitu.
Masa lebih banyak untuk beribadat.
Tak terkejar kejar nak bukak telekung sbb anak nangis
Tak lagi baca yassin laju sbb makan malam belum masak.
Nak ngaji sekerat hari pun boleh, nak atau tak nak saja.
Bila rasa nak keluar dgn kawan2 boleh keluar.
Takyah pikir pasal anak2 kat rumah, semua dah besar2
Nak turun pagi balik petang pun ikut selera
Tak ada siapa bimbang, tak siapa nak culik dah.
Untung juga jadi tua.
Kalau kena tahan dek polis kerana lesen memandu tamat pun tak di saman nya.
Kita buat muka seposen, cepat2 cakap "alah nakk, makcik x perasan, lupaaa..."
Polis cuma pesan.." makcik, salah ni, cepat gi renew k..'
Siap pesan lagi supaya hati2 memandu, kalau slow ambik line kiri ya makcik.
(Kalau polis tau saya bawak kereta kl-kb 5-6 jam saja, pengsan polis kot)
Tu satu hal, yg lagi best bila tua ni dapat duit raya tau!
Macam kanak kanak gitu.
Anak2, anak2 sedara hulur duit....
Alololooo....cayang la you all nih!
Sebenarnya duit dah nombor 2, nombor satu ialah..
Walau kita dah tua, bila masih ada yg sayang kita, itu lah nikmat yg priceless.
Semoga esuk2 kasih sayang itu masih ada buat saya.
Kerana saya....
Semakin tua semakin nak disayangi dan dihargai.



Saturday, June 29, 2019

Jadual lena ku.

Kenapa lah masa tidur saya berubah teruk ni?
Kalau malam, masuk jer magrib, mata lah layu.
Ngantuk sangat sangat.
Tido tak tunggu isyak dah.
Tidur dulu 1 pusingan.
Solat isyak bila bangun nanti
Itu baru 1 masalah, satu lagi ni lagi dasyat.
Dah tido awal mula la bangun pun awal.
Kul 3 dah tersedar dan mata dah butang.
Solat isyak sekali tahjud, settle.
Problem nya selepas muka dah tersentuh air, berwudhuk,
Puas pejam semula tapi tak mau nya lena.
Jadi, dari paksa diri untuk tidor lagi baik saya buat kerja lain.
Saya mengemas rumah
Saya update blog
Saya tgok movie
Saya solat sunat, ngaji dan
ulangkaji pelajaran bahasa arab saya tu.
Orang lain sedap dibuai mimpi,
saya segar bugar mcm dah pagi.
Tu pasal la bila org lain bukak mata di pagi hari nanti,
rumah dah kemas terurus...
Sarapan dah terhidang.
Pakaian dah di ampaian.
Dan saya?
Time tu lah mata mula mengantuk semula.
Lepas siram pokok saya berlunjur depan tv
Tunggu dhuha dan tunggu untuk tidor.
Kul 10 pagi orang lain baru nak mula melangkah,
Bagi saya kul 10 mata baru rasa berat, mulut asyik menguap.
Tidur sekejap jadi lah, setengah jam gitu.
Tidur sekejap sebelum ke pasar atau keluar ke mana2.
Begitu la rutin tido saya akhir2 ni.
Pelik kan?
Tak serupa orang tapi tak jadi masaalah pun.
Saja jer nak cerita sebab sekarang kul 4 pagi dan
saya dah tak tau nak buat apa lagi....
Hai la mata....

Friday, June 28, 2019

Betul seperti jangkaan saya.

Nak jelaskan satu jer.
Saya ni kadang kadang menghubungi orang yg lama menyepi
hanya untuk satu tujuan..
Nak tau jer...
Nak pastikan jer...
Dia masih kenal saya ke tak.
Ke dah tak ingat saya?
Kalau respond yg saya dapat tu positive, saya happy.
Bila lama tak keep in touch, byk cerita nak dikongsi.
Berbaloi saya beri salam, salam berbalas kemesraan.
Suka duka di kongsi, hati terubat, seronoknya.
Rasa dihargai dan bersyukur mengenali dia dikehidupan ini.
Maka saya yakin, inilah yg dikatakan kesetiaan dalam persahabatan.
kami masih akrab seperti dulu, hanya masa yang memisahkan kita.

Tapi, bila saya cuba cuba beri salam dan salam tak berbalas.
Lambat respond...
Respond pun macam nak tak nak saja.
Faham lah saya...
Dia sudah tak ingat saya
Dia sudah lupa
Atau mungkin dlm kehidupan dia hari ni dia dah
tak perlukan saya.
Atau mungkin dia buat buat lupa saya kerana
selama ni pun dia hanya pura pura.
Persahabatan bagi dia hanya lah bila dia
ada kepentingan saja..
Agaknya lah, dia anggap saya ni kuman ke apa?
Perlu elakkan saya?
Tak perlu, jgn takut, saya tak kejar orang.
Persahabatan kena ikhlas, tidak ada paksaan.
Biarlah, saya sikit tak kecik hati pun.
Jelas dan nyata, saya perlu undur dan sedar diri saya siapa.
Seperti saya kata tadi lah, saya hanya nak test line.
Supaya saya tahu siapa yg perlu saya simpan dalam hati dan
siapa saya perlu lupakan.










Thursday, June 27, 2019

Anis

Senyap sunyi
Kul 3 pagi.
Terkebil kebil.
Layan hati.
Si bongsu saya dah keluar dari sarang.
Menangis nangis sbb dia x biasa jauh dari saya.
Sekolah asrama penuh pun di bucu pagar jer
Ni terpaksa berpisah negeri.
Alah, berpisah negeri jer pun, bukan negara.
Saya teringatkan dia bukan apa,
Sbb saya tau dia bukan jenis berdikari.
Dia tak serupa abang kakak dia
Dia pendiam, pemalu dan jenis sentiasa rasa rendah diri.
Risau pulak saya ni...
Macam mana lah dia nak bawak diri nanti
Tuhan jaga dia...
Tuhan tolong jaga dia.


Anis, be happy.
Ini kan pilihan Anis, cita cita Anis.
Bersyukurlah Anis dapat apa yg anis nak.
Belajar rajin rajin tau.
Anis sentiasa cemerlang dari kecik lagi.
Tak pernah dapat satu B pun, sentiasa straight A's, sentiasa terbaik.
Itu rezeki Anis tuh, u can do it!
Kalau papa ada mesti papa bangga sebab Anis ikut jejak papa,
jejak kaki ke Universiti Malaya..
Bukan senang tau nak layakkan diri ke situ.
Proud of you dear.
Dah, jgn nangis nangis...
Mummy ok jer di sini, jgn risaukan mummy pulak.
Miss u? Of course laaa...
Mummy ni miss semua anak menantu cucu mummy all the time.
Part of my life is missing someone...hehehehe
Anis nanti jaga diri, jaga kesihatan ya.
Jangan lalai solat, jgn lupa yassin dan rajin baca quran tuh.
You are not alone. God is watching.
Love you to the moon and back!

Wednesday, June 26, 2019

Doa buat yg singgah sini hari ni...

Terima kasih kerana bersama saya di blog yang usang ini
Terima kasih kerana tak jemu menguatkan semangat saya untuk terus menulis
Terima kasih kerana melayan cerita kehidupan saya yang biasa biasa..
Cerita dari hati sekadar berkongsi suka duka seorang perempuan bernama Hani.
Saya sayang kamu, kamu membuat saya rasa masih ada yg ambil peduli.
Maaf lah kalau saya pernah terkasar bahasa.
Saya tak sengaja tu, kelemahan saya.
Ikhlas dari hati saya doakan,
Semoga yg baik baik saja buat semua pembaca.
Semoga dirahmati...
Aminnnnnn....

Tuesday, June 25, 2019

Melatah ke buat buat latah?

Dengan tak sengaja tertekan channel ni.
Rancangan khas buat orang2 yg melatah.
Macam sukan rakyat gitu.
Artis yg melatah dikumpul untuk melatah berjemaah.
Rasa nak komen.
Menyampah!
Tu aje .
Bukan nak hina orang yg latah, sungguh tidak.
Tapi saya tgok yg latah dlm rancangan tu tak real.
Fake.
Mungkin betul mereka latah tapi tak lah selatah itu.
Sepanjang rancangan asyik latah jer..
Berjangkit jangkit..
Latah tapi boleh pulak kontrol bersesuaian dgn konsep rancangan.
Latah yang lebih pada ngada ngada.
Macam buat buat..melebih lebih.
Maaf lah, saya memang membebel saja sambil tgok rancangan tu.
Tengok juga cuma tengok bukan kerana minat.
Kerana sakit hati.(tak pasal2)
Anak2 saya cakap kalau mummy x nak tgok tukar jer lah channel lain.
Padan muka saya kena sound dgn anak2!

Meh sini nak cerita..
Ada orang betul2 latah. Ada.
Ada sedara saya yg latah.
Dia pendiam, tak suka bergaul.
Mungkin untuk elakkan diri memalukan diri sendiri.
Latah dia bukan saja depan orang, belakang orang pun dia boleh melatah.
Dengan kucing pun dia latah, betul, saya pernah intai.
Pernah satu kali tu dia duk makan di dapur sorang2
Saya intai dia..niat nak usik dia tapi tak sempat usik
Ada kucing sekor ni tiba2 melompat atas meja nak curi ikan goreng.
Makcik ni punya la latah, di tuang nya kicap satu botol dlm nasi.
Dan jgn tak caya, sungguh2 dia suap dan telan nasi banjir kicap tu.
Lepas tu bila reda saya tengok dia menangis.
Kesian..perlahan lahan saya undur, cancel niat nak usik dia.
Tu baru latah asli.
Ini tidak, latah hanya depan orang.
 kalau ada penonton menjadi jadi latahnya.
Tu pasal la saya cakap latah tu macam di buat buat.
Di tambah perisa bodoh.
Kalau nak tengok, cer bukak tv cari rancangan ni ..
Saya rasa ada yg sokong saya.
Kalau tak sokong pun tak apa, ni sekadar pandangan saya saja.
Kalau nak jadi seorang pelatah, go ahead, jadi lah...
Bukan saya larang pun...
Sekadar pandangan.
Tepuk dada tanya selera.

Monday, June 24, 2019

Ulang tayang

Tak salah kan ulang2 siaran yg sama.
Ikut jejak langkah Astro.
Tengok pokok ros jepun saya.
Dulu saya share pokok tu berbunga lebat.
Hari ni masih lebat.
Suka
Happy


Sunday, June 23, 2019

Subuh ini saya rasa nak nangis lama2.

Kadang kadang saya ok
Kadang kadang
Saya tak ok.
Biasa la kann...
Kehidupan.
Waktu saya ok, saya happy.
Ceria dan think positive.
Waktu mood ke laut, tak ok, jauh dari ok,
rasa macam nak duk bertapa dalam gua sorang sorang.
Tak nak tau pasal dunia dan tak nak dunia tau pasal saya.
Waktu saya ok saya memanjatkan syukur dan menerima segala dugaan dgn redha.
Waktu saya tak ok tok sah tanya lah, memang ngalahkan budak kecik rajuk ni.
Tapi orang sekeliling tak tau, tak nampak dan tak leh kesan .
Orang hanya nampak saya ok sepanjang masa
Orang nampak saya kuat.
Siap tepuk belakang saya dan nak jadi sekuat saya.
Kalau lah mereka tau apa dalam hati saya, minda saya...
Kalau lah saya tak sorok badai dalam jiwa saya,
Sah sah mereka usung saya ke hospital!
Sah sah dapat lesen dari pakar sakit jiwa.
Nauzubillah.
Tu pasal la selagi boleh sorok duka, saya sorok.
Sentiasa berdoa semoga Tuhan tebalkan keimanan saya, kesabaran saya.
Bila mood ok kita share ramai ramai...
Kita gelak ketawa.
Bila mood tak ok, lepaskan sorang sorang bila tak ada orang tengok.
Teriak berguling guling tak cukup tanah sorang sorang...
Saya ni pandai berlakon.
Rugi la pengarah filem di msia ni tak tau bakat saya kan?
Doakan saya terus boleh berlakon.
Primadona.
Primadona yg tidak didendang!

Thursday, June 20, 2019

Dr Saidatul Hafeeza

Menjawap soalan orang yang bertanya.
(Terima kasih kepada yg bertanya, yg ingat, yg ambik peduli dan
yang mengikuti perkembangan anak saya ni.)
Anak saya Dr Saidatul Hafeeza masih begitu.
Masih direhatkan oleh Allah dari urusan dunia.
Dia tidak menyusahkan saya, diam tenang di pembaringan.
Kami pastikan dia selesa, aman dan buat yang terbaik untuk kebajikan dia.
Dia syahid yg tertangguh..
Tuhan sudah sediakan tempat buat dia di sana
Sakit itu tiket untuk ke syurga.
Tuhan memilih dia, anak saya untuk pengakhiran yg terbaik nanti.
Dia, anak saya, Pija saya.....
Sepanjang waktu sihat nya dulu,
dia dapat semua yg dia impikan
Dia pelajar pintar dan cita2nya untuk menjadi doktor tercapai
Dia seorang isteri kepada childhood sweetheart nya dan sangat disayangi.
Seorang ibu yg amat sayangkan anak nya.
Dia bahagia sebahagia nya.
Dia tidak pernah bermasaalah.
Sangat menjaga adab dlm pergaulan.
Dia sentiasa menjaga aurat nya,
Mendekati alQuran dan mematuhi batas halal haram.
Sesiapa yg mengenali dia tau siapa dia.
Mereka sentiasa membilang budi dia.
Sentiasa membicarakan kebaikan dia.
Semua sayangkan dia dan kerana tuhan sayangkan dia lebih lagi,
Tuhan pastikan dia tidak lagi sibuk dgn urusan dunia.
Alhamdullilah...Syukur.
Saya tidak pernah kesal bila dia direhatkan dulu sementara waktu
Tuhan hanya mahu menipiskan timbunan dosa2 dia.
Disamping Tuhan juga memberikan pahala berganda ganda buat bekalan nya.
Saya hanya mampu mendoakan agar perjalanan dia nanti mudah.
Dan saya berharap semua yg mengenali dia turut sama mengaminkan doa saya tu.

My sleeping princess Ja,
Sekiranya kamu melihat aku ibu mu berada di persimpangan.
Kamu gapailah tangan ku..
Heret la aku untuk bersama mu di sana..
Pintalah sedikit ruang buat ku di syurga
Ja, aku ibu mu yg banyak dosa..
Tidak layak untuk ke syurga tapi
Aku amat takut dgn balasan neraka.
Cari aku nanti, intai aku..
Pimpin aku kecsyurga bersama mu
Pohon izin dari Nya dan rayu la di ribaan Nya agar kita boleh bersama.
Walau di dunia, aku kehilangan tawa mu.
Aku yakin, di sana nanti aku dapat semula cinta kamu
yang amat aku rindu.

6 tahun 2 bulan 3 hari.
Kehidupan dunia dia direhatkan.
Kehidupan saya juga berubah sepenuhnya.
Redha dan pasrah.
Allah hu Akhbar.
Dia maha mengetahui.

Kehidupan



Wednesday, June 19, 2019

Cantik tak?

Texas sage
Tu nama pokok yg berdaun perak berbunga ungu tu
 Cantik kan?
Suka sangat tengok kalau dia kembang
Tak berbau harum pun takpe,
Janji lebat bunganya
Cuma satu masaalah nya
Tak tahan lama kembang nya tuh
Sekejap dah gugur.
Malas betul nak sapu kuntuman yg luruh ke bumi tu.
Tapi begitu lah kitaran kehidupan.
Tidak ada nya kekal melainkan Tuhan.

Tuesday, June 18, 2019

First class, business class...

Sewaktu musim raya baru ni, saya perhatikan....
Rumah saya ni ada sistem macam sistem penerbangan.
Ada first class, ada business class.
Kelas ekonomi tak ada kot..ke ada?
Bezanya cuma tak perlu bayar tambang.
Siapa cepat dia dapat, itu jer sifir nya.
Contohnya...

Penginapan first class..
Bilik tidor berhawa dingin
Makan di meja berhidang
Parking bawah porch
Wudhuk dan solat awal, telekung fresh.
Pakaian digosok siap, (hulur kat siapa2 yg sedang menggosok. Ala2 pakai hamba sahaya gitu)
Menonton tv remote di tangan, bekal dimeja sebelah
Takde kerja main bayblade, riuh ngalahkan yg kecik2

Business class..
Bentang toto depan tv atau tido atas sofa panjang.
Makan cedok dlm periuk, duduk di mana saja sda ruang sesuai.
Parking luar pagar dah dalam pagar dah bersusun kereta.
Wudhuk di paip di bucu rumah sbb berebut dgn masa, solat guna telekung yg lembab di dahi sbb dpt giliran yang akhir
Menerima pakaian untuk digosok bertimbun (kes menggosok terang terangan tak pandai curi2 menggosok.)
Tak nonton tv, tak muat nak duduk, cukup tgok movie di hset dan layan wassup di ruang lain.
Takder kerja? Ada. Basuh pinggan tak habis2, lipat pakaian tak sudah2, sapu lantai ulang2

Saya perhati jer...
Orang yang lurus, makanan orang yg banyak songgeh
Orang yang cepat, makanan orang yg tak suka berebut
Orang yang rajin, makanan orang yg suka ambil kesempatan.
Tapi....semuanya tanda ada kemesraan, ada kasih sayang, ada ikatan hati
Tak kira first class ke, business class ke semua itu meninggalkan kenangan manis berkumpul anak beranak.
Rumah penuh penghuni, bersepah, riuh, berbelanja besar, beratur utk guna tandss, berebut ruang pun tak apa.
Itu jauh lebih baik dari rumah kemas tersusun, tandas kering berkilat, tak bising berebut itu ini, duk sorang sorang, sunyi sepi.....
Hari ni saya seperti duk di kelas ekonomi...serba kurang rasanya bila mereka dah tak ada.
Hari ni saya rindukan bising itu.

Monday, June 17, 2019

Menternak lemak cara online.

Ya, saya suka masak.
Ya saya suka makan.
Hari hari menternak lemak saya dan lemak anak negeri saya.
Selain masak saya juga suka cuba masakan orang lain.
Suka order online dgn seller2 yg saya tak kenal.
Sekarang ni ramai sungguh seller yg duk promote diri sendiri di media sosial.
Saya ambik peluang untuk jadi pengkritik tanpa elaun.
Terjebak sama order online, cuba nasib.
Cubaan yg kadang tu jadi seperti perjudian.
Berjudi dengan nasib mulut dan tekak.

Kadang2 yg di order tu lain, yg sampai ke riba lain.
Tengok dalam foto yg di share kemain lagi menyelerakan.
Tup tup yg sampai macam masakan yg di buat dgn kaki.
Betul! Saya cakap melalui pengalaman nih.
Ada juga seller yg kedekut.
Pandai dia share foto nampak mcm quantiti tu besar2 atau byk.
Rupanya realiti tidak begitu..ciputtttt jer lah.
Ada yg janji nak hantar kul 2 ptg sampai ke magrib baru sampai.
Alasan dia byk la, saya malas nak dengar tapi malas juga nak bising.
Bayar jer tapi tobat dah, thats the last time order dgn yg mcm tu.
Ada sekali tu seller yg nak COD ni tiba2 call,
cakap jem tak leh hantar, suruh saya jumpa dia di pasaraya,
ambik barang yg saya order di situ.
Laaa...biar betul, kalau saya dah rajin nak keluar buat apa saya order online?
Kalau saya keluar lebih baik saya order jer kat kedai2 yg berlambak kat luar tuh.
Pelik kan?
Tu lah, org nak niaga online, kamu nak niaga juga...
Menyusahkan!
Tapi tak semua macam tu..
Ada yg best sangat sangat.
Mahal murah tak jadi masaalah, janji tekak boleh terima.
Masakan dia sedap.
Pernah order chicken wrap yg intinya sampai melimpah..meriah!
Order juga roti jala dan kari ayam yg yummy menjilat jari
Pernah juga order kek yg sgt cantik dan sedap, lembut jer.
Rakyat saya cakap lagi sedap dari yg mummy buat.
Pulak dah.....
Tapi betul, saya pun rasa macam tu jugak...heheehee
Puas hati.
Sampai ke riba tepat masa.
Seller nya murah senyuman dan sopan.
Well presented.
Boleh order berkali kali, x serik.
Semoga seller yg ikhlas niaga ni murah rezeki dia.
(Saya simpan contact no dia orang utk saya kongsi dgn kawan2..tlg promote)

Bukan nak menidakkan rezeki dari Tuhan.
Sedap ke tidak, sentiasa bersyukur tidak kelaparan.
Sekadar kongsi rasa hati berdepan dgn trend order online sekarang ni.
Tak cuba tak tau kannnn....


Sunday, June 16, 2019

Rekaan semata mata

Ni kueh apa ni?
Ke roti?
Ke kek?
Jangan tanya saya, saya pun tak tau apa benda yg saya masak nih.
Ya betul, saya yg masak tapi main campak2, guna pakai left overs yg ada dlm peti ais.
Asasnya tu lebihan doh roti pandan.
Saya leperkan di dulang kek.
Saya intai dlm peti ais, ada sambal tumis bilis semalam.
Saya sapu atas tu sebagai topping.
Intai lagi dlm peti ais, jumpa pasta sos.
Pun saya tuang atas tu.
Ada ayam kfc seketul,saya siat halus, tabur atas tu.
Scan lagi di bahagian frozen, jumpa sausages
Saya potong2 tabur antara isi ayam tadi..
Peti ais saya mcm astro..semua ada
Jumpa sayur campur frozen..tuang juga atas tu.
Nak letak apa lagi?
Bawang goreng, cili hiris, daun sadri ...ok dah.
Cukup!
Last saya letak cheese keping.
Mujur cukup utk lindungi topping caca merba saya tu.
Masuk oven, tunggu masak.
Bau? Harum....Sedap kot.
(Tolong la sedap!)
Baru masak ni, panas2 lagi.
Rakyat jelata tanya mummy masak apa..
Dont ask!
Makan jer lah.
Last2 tu jer yg tinggal.
Masakan tanpa nama
Laku gak.
Mujur laku.
Janji tak membazir kan?

Saturday, June 15, 2019

Jalan jalan

 Hari YB melawat kawasan.
Bukan 'Yang Berhormat' lah!
YB -Yang Bersara.

 Melawat kebun tanaman cili di kampung.
Kebun orang lah, bukan kebun saya.
Bawak anak menantu sekali.
Mak mertua pun ikut sama.
Agak2 boleh tak saya apply kerja tok mandur di sini?
 Penat melawat kawasan.
Perut lapar.
Perut YB lapar, perut anak negeri pun lapar jugak.
Jom, lunch si sini.

 Cepat sikit makan tuh.
Kejar masa.
Zohor dah di penghujung.
Cepat anak, kita perlu balik segera.
Penat tapi seronok
Jalan jalan tanpa tujuan
Ikut rasa hati nak singgah di mana.
Seharian ke hulu ke hilir, penat la pulak.
Nak tidor la kejap.
Bateri hset dan bateri tuan nya sama2 tinggal 1%.
Beep beep! Zzzzzzzzzzz!

Komen lah, saya suka.

Setiap kali ada komen yg singgah di post saya, saya happy.
Suka sangat.
Berulang kali saya baca.
Selalunya komen komen yg hinggap ni komen yg positif.
Kecuali ada la sekali sekala komen dari anonymous yg entah apa apa.
Tu bukan komen, sekadar mat salleh nak promote blog ke apa tak paham lar.
Jujur cakap, saya hargai komen komen dari yg sudi komen tu.
Walau saya tak kenal tapi saya acap bersua u all di alam cyber ni.
Dah macam kenal pulak, dah macam rapat pulak kannnn
Alangkah baik nya kalau saya dpt betul2 kenal,
dapat tengok tuan, dapat bercerita secara direct,
dpt mengenali secara lebih akrab
dpt mengaku kawan.
Hmmm....mungkin ini lah yang di panggil kawan cyber.
Kawan melalui jari.
Kenal dan mesra tapi kalau berselisih bahu sah tak tau.
Asing wajah tapi hati bunga bunga gitu.
Terima kasih la yg selalu menemani saya di sini.
Kalian menyemai subur rasa 'ada yg masih peduli' di hati saya.
Terima kasih dari hati buat....
Donnaasha
Siti yang menaip
Warisan petani
Jamil hisyam
Muhaini
Kakcik seroja
Mokjadandel
Kakrose
Mrs A
Serikandi ditanah jauhar
Kak Itus
Nozam Ariff
Azian elias
Cikguzim
Perdu cinta
Jmblog
Cikmatahariku
Cahayakehidupanku
dan anonymous juga termasuk yang lain2 nya

Salam tulus ikhlas walau hanya persahabatan di alam cyber.
Selamat hari raya..ke dah terlambat?
Maaf zahir batin dari saya yg bergelar 'debumelukut' disini.
Di mana2 pun saya hanyalah debumelukut...
Terima kasih sekali lagi kerana menemani saya di perjalanan ini.



Thursday, June 13, 2019

My me time

Seperti terlepas ikatan yg merantai kaki,
hari ni nak saya keluar dengan kawan kawan.
Enjoying myself sekali sekala.
Tak salah kan? Membebaskan stress.

Jadinya, pagi pagi lagi saya pakat dgn kawan2
pergi menziarahi seorang kawan yg sakit.
Dia eksiden di dalam bulan puasa baru ni.
Kesian, masih sakit dan perlukan sokongan.
Sayang sekali saya tak rakam foto bersama dia.
Bukan lupa sebenarnya, tak sampai hati.
Tengok keadaan dia yg uzur dan
dengar cerita payah dia buat hati rasa amat simpati.
Usia mcm kami ni kalau sakit payah nak sembuh.
Mau nya sebulan dua lagi untuk dia kembali cergas.
Dia seorang yg sgt aktif tapi kesakitan itu telah hadkan aktiviti dia.
Saya tinggalkan dia dengan pesanan itu ini.
Banyak la pulak pesanan penaja.
Bukan apa, nak dia cepat sembuh jer.

Lepas menziarahi dia, kami ke warung nasi dagang yg tersohor di daerah tu.
Wahhhh...walau baru jer raya, baru jer masak nasi dagang,
tetap terliur tgok lauk2 yg menunggu untuk di pilih.
Apa lagi, diet letak belakang, tau tau penuh pinggan.
Makan sambil bercerita
Sambil membawang...hehehe.
Gendang gendut tali kecapi
Kenyang perut senang hati.

Dah tinggi mentari di dahi
Jom kita pulang.
Panjang umur kita dating lagi
Plannya minggu depan nak dating di pekan Munduk pulak.
AJK2 kelab kita yg free tu jom la...
Saya on jer....insyaAllah kalau x ada aral.
Munduk, wait for me.

Wednesday, June 12, 2019

Runtuh para garam

Tu bahasa kiasan orang tua2 dulu.
"Runtuh para garam" maksudnya masakan yg terlalu masin.
Itu yang berlaku tadi.
Segan nak cerita tapi nak cerita juga.
Saya masak mee kari tadi.
Confident level memang ke langit.
Selalu dah masak mee kari.
Pejam mata pun boleh masak.
Entah di mana silap nya, tup tup masin.
Walhal jari ni dah beribu kali sukat garam dalam masakan.
Entah lah, buntu nak cari sebab masin.
Mungkin fish ball tu yg dah termasin
Mungkin cili bo  yg masin
Mungkin tersukat garam dua kali tanpa sengaja
Cuai nya saya.
Nak ditambah air dalam kuah, kuah dah cukup banyak dah.
Nak tambah sayur untuk kurangkan masin rasa membazir sbb rakyat x gemar sayur byk.
Nak buang kuah tu dah buat kuah lain?
Nak start from A semula mesti makan masa,
sedangkan rakyat dah tunggu nak lunch.
Nak tak nak, ngaku jer la...
" kuah tu termasin tuh, jgn byk sangat letak kuah tau.
Jgn ambik mee sbb mee menambahkan masin nya kuah, ambik meehoon.
Toksah tambah sambal tumis tu, untuk pedas letak cili potong jer.
Picit limau nipis lebih sikit!"
Byk la pulak syarat2 saya ni.
Terbantut selera anak negeri.

 Semua duk makan.
Diam jer ngadap meehoon kari.
Gigih suap demi suap...
" mummy, sedap nya meehoon kari ni..."
WHAT.?
Betul ke apa yg saya dengar?
Ke u all nak ambik hati mummy nih?
"Serius mummy, memang sedap, nak tambah lagi lah!"

Bukan masin ke?
Buntu batu jemala patek mikirkan nya!

Tuesday, June 11, 2019

Tak ada daun pisang pun tak apa

Saya nak masak nasi tumpang.
Nasi kegemaran orang kelantan, orang kota bharu khas nya.
Dah lama tak makan.
Nak beli rasa tak puas, nak yg masak sendiri.
Masak sendiri ada ramuan khas tau!
Ramuan kasih sayang.
Lebih special gitu kannnn
Masaalah nya mana nak cari daun pisang?
Musim perayaan macam ni, daun pisang  kehabisan.
Saya ke pasar2 berdekatan tapi hampa.
Hati nak buat juga nasi tumpang nih
Kena pikir plan B.

Jeng jeng jeng....
Pagi ni siap juga nasi tumpang saya
Breakfast nasi tumpang la hari ni
Berjaya juga bungkus nasi tumpang tanpa daun pisang.
Saya guna plastik tahan panas.
Tak wangi daun pisang takper, saya guna daun pandan utk masak nasi.
Panas weiiii...
Walau plastik tahan panas, jari tetap panas untuk proses mengisi tuh.
Tak de tahan panas nya, nak melecur jari rasanya.
Jadi tau apa saya buat.
Saya pakai sarung tangan tebal.
Penyelamat.

Haha...kalau dah nak masak nasi tumpang tu, segala rintangan pun saya akan hadapi.
Janji anak negeri dpt makan nasi tumpang pagi ni.
Settle.
Ni hasil nya.


Monday, June 10, 2019

Kerana mulut body merana.

Banyak foto sempena sambut Aidilfitri ni.
Ni ada sekeping dua yg lulus utk tayangan.
Foto makan2 x leh share sbb foto2 tu buat saya rasa nak teriak guling2.
Nyesal!
Apa taknya, kerana tertewas dgn godaan selera, saya lupa pantang.
Bedal jer apa yg terhidang.
Suara2 batu api pun ramai bukan main.
Nyesa lah sekarang ni, masa makan tu x pikir apa.
Nikmat mulut dan perut di utamakan.
Sian darah saya laaar, penat angkut gula yg terlebih ni.
Tapi hari ni dah nak sukat balik pemakanan saya.
Bye bye rendang ketupat dan lemang.
Bye bye nasi dagang kuah kacang dan nasi impit.
No no no noooo!
Berbalik pasal foto2 raya.
Nak share satu foto raya yg paling saya suka.
Cer tengok.
Saya tersenyum sendiri bila tgok foto kiriman anak saudara saya ni.
Kami posing di ruang makan di rumah saya.
Semua tu anak2 sedara saya.
Yang kaum hawa ni punya la posing, control ayu kemain.
( siap tarik nafas kempiskan perut sbb baru sudah makan..haha)
Yang kaum adam pulak ada yg cuba menarik perhatian cameraman kat belakang tu..diam2 ikut bergambar.
Sorang lagi kaum adam ni ada yg dah tertido di sofa.
Dia peduli apa orang nak posing ke nak apa ke, janji jgn ganggu lena dia tu.
Foto ni betul2 menghiburkan.
Tq lah anak2 sedara ku kerana hiburkn hati mak sedara yg tua nih.

Sunday, June 9, 2019

Tunggu saya datang ya.

Nurse yg urus anak saya tu dah mula masuk kerja hari ni.
Maka hari ni baru saya boleh keluar beraya.
Orang lain dah puas beraya, saya baru nak mula.
Sebenarnya bukan saya tak beraya pun,
saya beraya jugak.
Menerima kunjungan tetamu
Masak, makan, bertemu sanak saudara juga.
Cuma semua tu berlaku di rumah saja.
Saya hanya meraikan tetamu dtg beraya.
Kalau ada yg jemput saya membalas kunjungan,
 terpaksa saya awal2 pohon maaf tak dpt penuhi undangan.
Jemputan kenduri yg bertimbun pun terpaksa tak hadir.
Tapi mujur lah...
Semua yg mengenali saya tau masaalah saya.
Mereka memahami kepayahan saya
Bukan kali ni saja, dah 6 tahun begini.
Semenjak anak saya sakit saya utamakan dia dari hal lain.
Bila nurse yg urus dia bercuti dan tidak ada pengganti,
saya lah yg akan urus dia seratus peratus.
Mana boleh nak lepas tangan kat orang lain.
Orang lain x tau keperluan dia dan yg lebih tepat,
saya tak yakin dgn orang lain utk jaga dia.
Tak apa, saya ok jer..
Saya redha dan bukan merungut pun.
Raya tetap raya.
Hari ni raya ke 5.
Tau saya nak kemana?
Saya nak ke pusara orang2 yg saya rindui.
Oleh kerana 4 hari lepas saya tak leh keluar,
Menziarahi pusara terpaksa KIV dulu sehingga hari ni.
Tak sabar nak melepaskan rindu yg bergayut di dada.
Dah kul 6 pagi nih...
Kul 7 boleh la keluar.
Tak sabar tunggu nurse picit loceng pagar.
Cepat laaaaar.

Saturday, June 8, 2019

Rindu awak.

Paling tidak ku gemar,
mengemas minda dari kenangan2 manis di hari raya
Masih panas kasih sayang yg mengalir sewaktu bersalaman.
Masih bergema gelak tawa anak cucu, sanak saudara dan kenalan.
Dinding bisu menyimpan bau kemesraan
Beribu jejak sibuk terukir di dada lantai ini
Pinggan mangkuk kerusi meja langsir tirai.
Semua ..segala nya saksi cinta kita.
Saksi bahagia bermusim kita
Saksi dan bukti.

Hari ni rasa yg menyesakkan dada itu tumbuh.
Bila pintu bilik ku kuak, yg ada hanya sepi.
Kerusi kosong menunggu debu menyapa.
Di meja hanya rindu yg terhidang
Hanya rindu.
Pagi ini ku kutip tuala dan cadar utk di cuci
Pencuci apakah yg boleh menyental rasa yg berbekas?
Biarlah, harum bau sabun tidak mengurangkan
baki ingatan yg kekal melekat di kain2 di ampaian.
Lebih baik begitu.
 Sewaktu ku lihat lambaian dari kereta,
Sewaktu tayar bergolek keluar dari pagar yg terbuka,
Aku sudah agak.
Ada sepi yg bakal  kamu tinggalkan.
Aku berdiri di tangga.
Merakam rasa yang perlu ku pendam.
Ada tangisan yg tersembunyi di balik senyuman.
Bye bye....nanti balik lagi yer
Hati2 di jalan raya
Itu kata bibir tapi kata hati tak serupa.
Hati ingin melaungkan jangan pergi dulu
Jangan
Jangan

Begitulah setiap kali bertemu mereka yg dekat di hati,
masa adalah musuh yg begitu cemburu,
masa menghadkan pertemuan kita dan
masa juga lah yang memisahkan kita

Bertemu dan berpisah,
berkali kali sehingga akhir nyawa.
Redha.
Tuhan tau segalanya.
Kita hanya merancang tapi
perancangan Tuhan adalah yg terbaik untuk kita.

Ok, saya nak teruskan mengemas rumah. Perlu isi masa untuk tidak berduka cita.



Thursday, June 6, 2019

Tukang masak kereja nya enteng..

Kerja saya di awal pagi raya pertama ialah masak.
Masak rendang
Potong nasi impit dan ketupat yg dah direbus semalam 
Masak kuah kacang
Masak sate goreng
Masak nasi dagang terengganu
Masak nasi dagang kelantan
Masak lauk pauk nya termasuk acar dan sambal kelapa
Potong dan hidang kek yg di bakar hari sebelumnya.
Senang kan jadi tukang masak?


Di raya kedua pula...
Saya masak kuzi dan mintak tolong anak menjala roti jala.
Saya rebus spaggeti
Masak kuah bolognise
Masak nasi putih juga untuk tetamu yg dah muak makanan lain,
Mesti ada yg nak makan nasi.
Lauk simple2 jer
Goreng ikan rebus
Goreng kunyit ayam
Sambal bilis
Sambal ikan tawar pauh muda
Kari atau masak lemak
Salad
Panaskan rendang semalam
Panaskan kuah kacang dan hidang semula ketupat dan lemang.
Tu aje....Mudah kan?

Orang yg datang beraya tanya...tempah kat mana semua ni?
Hahaha...sedap ke tidak saya tak pernah tempah apa2
Semua masak sendiri
Ramuah paling penting ialah kasih sayang.
Perencah paling sedap ialah keikhlasan.
Penat tapi seronok bila hidangan licin.
Suka tengok worih waroh, sahabat taulan makan.
Berbalaoi masak walau bukan chef sohor yg masak.
Ni tengah pikir.....
Esuk nak masak apa pulak.
Mungkin buat laksa
Atau mee kari
Atau goreng pasta
Atau apa yer......

Sunday, June 2, 2019

Cukup korum

Bila semua rakyat ada di bawah bumbung ni,
baru rasa nak raya.




Saturday, June 1, 2019

Auni yg ku kenali

Kawan saya Auni.
Jauh lebih muda dari saya.
Kalau dia datang jumpa saya, saya seronok.
Dia happy go lucky.
Lawak memanjang.
Kita terhibur dgn kehadiran dia.
Auni, be yourself k, dont change.

Tu dia tunjuk tin biskut.
Dia lah yang bagi kat saya hari tu.
Saya cat, hias dan jadikan bekas letak beras.
Dia suka.
Nanti lain kali kalau ada kelapangan kakni buat utk awak satu yer Auni.
Tapi dengan syarat...
Bawak tin biskut tu ke mari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...