Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Saturday, February 27, 2010

Nenek dan Saya

Setiap kali saya lihat nenek, saya seperti melihat sejarah asal usul saya.
Wajah dia.
Gaya dia.
Tutur kata dia.
Dia adalah saya.
Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.
Seperti saya,nenek saya seorang yang tinggi lampai di masa mudanya,
Berkulit cerah seperti saya, dan seorang yang popular dan disenangi semua..Saya tak la macam tu..
Kadang kadang dia seorang yang 'fussy' jugak, seperti saya la...Tambah2 kalau soal makan. Mungkin kerana dulu dia seorang yang pandai masak. Nasi dagang dia, thumbs up!
Dia adalah buku sejarah bagi seluruh ahli keluarga saya.
Dia mengingati setiap fakta.Nak tahu cerita zaman dulu2, tahan telinga dan dengar.Dia suka ulang tayang kisah hidup dia dan anak cucu.Boleh buat novel atau drama bersiri..Agaknya kalau di zaman dia tu ada kemudahan IT, sah dia dah bukak blog sendiri dan ramai la follower ni...
Dia adalah masa depan saya. Dia adalah cermin buat saya menilik diri...Dia satu satunya nenek saya, Mok saya, kebanggaan saya.
Tuhan ku, Panjangkan lah umur dia..Kami sayangkan dia.

6 comments:

wanisan said...

Masa dia kahwin dulu, she was 15 years old n one of the few girl at that time with a belanja rm100. So dapat gelaran - mek seratus. This year she is 90 years old. She looks very much like her younger brother - the late Omar Hassan, my favourite uncle.

maiyah said...

krim slm ngan nenek.. sy dah xde nenek

hani@debumelukut said...

AyhG,
If only 'Ayah' were here..

hani@debumelukut said...

Maiyah,
TQ for stopping by..semoga Maiyah sihat dan rajin2 makan ubat k.

aG said...

Semoga panjang umur, bertambah rezeki, mendapat kesihatan yang baik dan kesejahteraan yang berpanjangan...... Amin!

wanisan said...

Ning
Tuhan sayangkan dia - Budi dan jasanya selalu dikenang. Alfatihah.... to think of it, he is my one n only uncle from both side of the families.
If he is still around - i cud be yr neighbour
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...