Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Saturday, January 18, 2014

demi perut

Nak masak ke nak beli yg dah siap masak?
Mana lebih sedap?
Lebih menguntungkan?
Lebih memuaskan?
Kadang2 saya rasa masak lagi best.
Ikut selera keluarga saya.
Lebih murah kos dan
Sekali masak boleh makan ulang2
Lebih bersih itu semestinya,
Makanan tak cepat basi,
Lebih sedap dari yg beli.
Tapi kadang2
Rasa lebih baik beli.
Tak membazir, satu sorang cukup.
Tak penat bersilat di dapur.
Kos kadang tu tak byk beza,
Kecuali kalau nak sediakan kuantiti yg besar.
Cepat pulak tu, jimat masa.
Cuma perlu pilih yg yakin bersih,
Yakin halal, yakin sedap.
Kalau saya bersaorangan,
Saya pilih untuk beli ready made saja.
Kalau untuk di makan ramai2,
baik masak....
Kalau tersangat ramai perlu di jamu,
baik beli jugak, tempah gitu.
Keluarga saya yg menjadikan makanan sebagai reward ni, tak de kerja lain,
Makan makan makannnn.....
Beli pun beli jugak,
masak pun masak jugak.
Bukan makan untuk hidup saja,
Makan untuk nikmati kehidupan,
meraikan kepulangan, kejayaan, kesyukuran..
Saya makan untuk ubati stress, makan for the wrong reasons.
Tak kesahhhhh.....
Janji ada sajian atas meja di dapur saya,
rakyat jelata bahagia...
Chef penat tak per.
Terubat penat lelah bila ada yg kata
"Sedap lah........"
Hehehehee...sekali sekala makan puji juga.

4 comments:

Ann Ishak said...

betul tu kak :)

Al-Manar said...

Perkataan2 berikut telah diserap ke bahasa Melayu kah oleh DBP?
Best- cos- kuantiti - Ready -Ready made - Reward - For the wrong seasons - Stress - chef.

Kalau I pun begitu also. Easy beli saja ready made. Tak sedap throw saya dalam dust bin. Kalau tidak pun beri cat wallop!

Ini bergurau saja kerana kali pertama singgah. Memang betul bila lalu sampai saya nampak seperti satu penulisan secara berpantun. Eloklah. Kata Mat salleh - just for the fun of it and light-heartedly.

Selamat tahun baru

DYatie said...

Btl sis. Sy klo weekend prefer msk. Klo hr bkerja.... Muahaha.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

mana-mana ikut ja is... asai kenyang (^____^) hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...