Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Monday, January 13, 2014

semua orang sayang anak

"Cikgu, anak saya tak nak dtg sekolah sbb takutkan cikgu."
Laaa.....Habis, tak kan awak biarkan saja anak tu kat rumah?
Tak boleh ke awak pujuk?
Kalau tak makan pujuk, paksa!
Cuba lah faham,
Ada ke cikgu marah tanpa sebab?
Ke awak lebih suka saya biarkan saja dia tak buat kerja sekolah.
Ke kalau dia main dlm kelas nak saya buat tak nampak?
Ke kalau saya latih tubi dia membaca tu menjadi kesalahan.
Kalau awak makbapak nak anak awak jadi pandai,
Saya cikgu dia, tak ada yg lebih memberikan kepuasan bila dapat bantu murid dari tak tahu kepada tahu.
Tapi kalau awak sayang sangat dgn dia,
Tegur tak boleh,
Marah tak boleh,
Tak reti lah saya...
Yang heran nya seramai ramai murid saya, anak awak saja yg tak dtg hari ni...
Aduhhh..cam ni saja lah.
Kalau dah awak tak suka dgn cara saya,
Awak ajar sendiri kat rumah lah
Saya ikhlas ajar murid saya walau saya tau
kalau saya ajar cincai2 pun saya dapat gaji jugak,
Frust laa.....
Sangat2 kesiankan anak murid yg parents over protective ni..
Frankly speaking as a teacher for more than 30 years,
I know what I am doing.
Kalau jumpa xstudents, ayat biasa saya dgr ialah
"Terima kasih kerana ticer garang dulu..."
Well, the truth is,
Saya x kisah kalau parents n students hate me for being 'bengkeng' 'garang''strict'
Bencilah saya,
Tak apa.
Saya puas bila lihat kejayaan bekas murid saya.



4 comments:

munna said...

Cabaran buat cikgu2 skrg ni mmg macam2 kan kak....

Ibu n Abah said...

Cikgu
Saya paling bangga bila seorang sahabat sekolah rendah saya memberitahu saya..
"Aku tak jadi macam ni kalau bukan mak mertua ko yg garang masa ngajar dulu.."
Arwah ibu mertua saya adalah guru kelas kami sewaktu darjah 5. Sahabat saya sekarang seorang banker.

Anonymous said...

Ibubapa over...itu budak sekarang kurang nilai2 murni..syg ank x bertmpat..ank x sembahyang xde di rotannya

Ahsfantasy Ryu said...

Setuju dengan ini ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...