Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Monday, November 17, 2014

Angsana murni

Macam macam hal lah...
Memiliki guest house ni byk juga cabaran nya.
Kerenah Si penginap kadang2 buat saya rasa nak give up.
Tapi memandangkan pulangan yg tinggi berbanding dgn rumah yg disewakan bulanan,
Saya masih bertahan.
Nampak senang mengurus guest house ni,
Tapi bukan selalu senang, ada kala fening juga.
Dari pengalaman saya....
Ada tamu yang dijangka masuk tengahari, tunggu punya tunggu, magrib baru tiba.
Bila call tanya kat mana, dia cakap dlm perjalanan.
Segala kerja saya hari tu tertangguh.
Ada tamu bila saya tanya awal2 jika dia perlukan extras, dia kata semua dah cukup.
Saya balik ke rumah belum sempat bukak tudung, dia dah call nak itu ini.
Haishh, jarak rumah saya dgn rumah tamu saya tu bukan dekat,
Nak tak nak start kereta dan pergi semula.
Ada tamu yg memang suka masak..
Tak kisah lh, peralatan memasak disediakan.
Yang awak mintak kami sediakan garam, bwg lada tu apahal?
Tak ada orang buat che kiah oiii..
Sedia kopi, gula, ais, air minuman dan gula2 cukup la tu.
Tapi saya tidak pernah hampakan permintaan dia orang.
Seronok pun ada juga,.
Kadang2 kalau mereka dtg untuk kenduri,
bila mereka check out, siap tinggalkan buah tangan.
Paling seronok bila ada nota atas meja.
"Terima kasih , kami puas hati dan akan datang lagi"
Sama sama lh Cik Kiah, saya hantar kueh tu kebetulan saya buat lebih jer, tak termasuk dlm agreement k.
Apa2 pun, syukur atas rezeki dari Allah.
Terima kasih Tuhan.

3 comments:

Ibu n Abah said...

Satu hari nanti saya juga teringin nak sewa home stay cikgu...
Mmg mentaliti sesetengah org yg menyewa sgtlaa memalukan.
Tp.. Di adelaide....
Jgn mimpi nak tunjuk perangai...
Nanti saya citer dlm blog...
In syaa ALLAH

ieda abdullah said...

homestay ticer hani kat area mana?januari 2015 kami kena ke kelantan untuk kenduri...

Granny Hani said...

Kota Bharu. Sila ke blog Angsana Murni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...