Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, November 21, 2014

Bila mood rajin.

Saya buat putu halba.
Bila saya post dlm facebook,
Kawan2 bising.
Ramai peminat putu ni rupanya.
Tapi tak ramai yg buat sendiri,
beli lagi ekonomi di zaman ni.
Saya masak sendiri tu bukan apa, tak puas hati dgn yg beli
Kalau nak beli kena beratur dulu, sikit punya ramai peminat.
Bila sampai rumah putu dah sejuk.
Mood nak makan pun jadi sejuk.
Last2 masuk tong sampah.
That is one of the reason, another reason is the taste.
Tak puas hati sokmo .
Yang dijual rasa halba jer..
Tak wangi mcm yg home made.
Yerlh, kita ni ikut resipi toknenek,
Masukkan bawang merah, halia dan serai juga.
Masa mengukus satu rumah harum aroma nya.
Nak nak masa hujan tgah lebat dan sejuk menggigit tulang.
Bila atas dapur berasap putu halba dan nyior parut campur garam dah tersedia di meja, wallahhhhhh....Sedapnyerrrr...!
Tapi saya rasa la, bukan halba, bwg, serai dan halia buat putu buatan sendiri tu sedap tapi sebab ramuan rahsia saya.
Rahsianya?
Rahsianya adunan kasih sayang yang menjadi bahan wajib setiap kali masak.
Alah, kalau cakap macam ni kat anak2, surely they rolled their eyes n say...
Pizza kat pizza hut pun sedap!
Pandai la menjawap yer..
Tu, roti benggali penang tu pun sedap, diuli dgn kaki lagi, letak sebelah jamban pun korang sanggup telan juga...
Yes, kebersihan tu yg penting...
Yang beli tu belum terjamin bersih tau...
Eleh, time rajin masak cakap la gini walhal most of the time pakai kueh tunjuk dan lauk tunjuk gak.
Ok ok, cepat makan, nanti sejuk putu halba ni x sedap tau.
Lepas ni tolong cuci pengukus dan kain alas.
Buang sampah
Bersihkan meja.
Kan semua dah lari.....
Anis cakap, kalau beli, makan dlm plastik, sudah tu campak jer dlm tong.
Lagi senang, kenyang jugak.
Pulakkkkkk.

2 comments:

Kakcik Nur said...

Itu yang selalu kakcik fikirkan - masak sendiri lebih terjamin kebesihannya walaupun mungkin sedikit leceh...:)

Cik Sibuk said...

Tak pernah dengar putu halba. Yg penah mkn putu bambu, putu piring & putu mayam je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...