Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Monday, November 3, 2014

siapa lah saya ni...

Dato, Datin, Puan Sri Dr, YB dan macam2 gelaran.
Tapi mereka lebih selesa saya panggil mereka dgn panggilan biasa.
Kalau 40 tahun dulu, masa meniru dalam kelas saya panggil dia Puyah,
La ni walau dia bergelar Puan Seri Fauziyah, dia masih Puyah yg sama.
Itu lah kawan namanya.
Saya kagum kerana dia tak berubah, masih suka meniru,
Cuma sekarang dia tiru resipi,
Apa saja saya masak, dia sibuk nk resipi,
Buat nya tidak.
TQ Puyah, resipi baru ada ni..
Dato Zana..marah la dia kalau baca tulisan saya ni.
Dia x suka saya sebut tittle dato tu,
Dia kata tittle hanya untuk offical funtion
Untuk orang yg terlibat dgn kerjaya dia,
Untuk kegunaan rasmi,
Bukan untuk 'gu'
Dengan saya dia masih 'Na' dan saya tetap 'Ni'
Na masih ayu dan lemah lembut tutur katanya
Ni pula masih ganas dan terlebih peramah
Dulu sewaktu sekolah rendah saya selalu buli dia.
Sekarang, kalau dia nak hukum saya atas kesalahan lama saya tu,
dijatuhkan hukuman jel seumur hidup pun masih x memadai.
Maaf Tok Hakim, saya ngaku bersalah.
Tq Na for the friendship.
Ada kawan yg bergelar jutawan.
Kawan2 dia ramai keliling pinggang.
Tapi dia sentiasa perlukan khidmat nasihat dari saya.
Bila dia cari saya, dan mengekor saya kesana kesini,
Saya rasa terharu.
Masih macam dulu, kehulu kehilir berbasikal berdua.
Dulu sewaktu dia keluar dating, saya lah tukang cover line.
Saya lah yg bohong sunat supaya dia terselamat.
Sekarang pun saya masih cover line utk dia tapi bukan kerana dating,
Tapi kerana ada ketika nya dia perlu bebas dari kemewahan maka di pondok saya lah tempat dia datang sembang2, makan2 ketawa2 dan menangis juga.

Sebenarnya,
Saya hanya kawan lama mereka, yg kongsi zaman kanak2 dan zaman remaja.
Kebetulan masihh berkongsi zaman tua
Saya segan sebab saya orang biasa biasa saja.
Serba kurang kalau dibandingkan dgn kawan2 saya tu.
Rasa rendah diri tetap ada.
Tapi saya bangga kerana mereka masih kenal saya.
Saya seronok sgt bila sekali sekala ada sms di hset saya tertulis...
Hani, free tak? Jom kuar...
Bila minum2 bersama bukan teh yg kami hirup tapi keikhlasan yg menghilangkan dahaga.
Gelak ketawa kawan2 mengusir stress selain dari memyemai mesra.
Mereka masih perlukan persahabatan saya.
Mereka tau walau nasib saya tak sebaik mereka tapi bahu saya tetap seperti dulu, masih boleh disandarkan resah kehidupan,
Telinga saya masih boleh menerima segala cerita yg nak di kongsi
Ikhlas dari hati, tidak ada agenda tersembunyi.
Itu lah persahabatan nama nya.
Hubungan yang tidak boleh dijualbeli tapi boleh dikongsi sama sendiri.

2 comments:

Ibu n Abah said...

ALLAHUKBAR cikgu
Mmg benar kata2 cikgu ni...
Teman lama yg kenal kita waktu kita zaman muda mmg sangat bererti pd kita....
Apapun pangkatnya...
Kenangan bersama itu yg plg berharga.....
Saya juga sgt suka jumpa kawan dari masa silam saya.....
Byk memori kami.....

Kakcik Nur said...

Sahabat - sebenarnya tidak memerlukan batas sempadan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...