Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, March 23, 2018

Lunch hari ni

Ok anak natu ku,
Hari ni mummy lantik uols jadi chef.
Masak utk lunch.
Boleh?
What to cook?
Ni menu nya...
U all pilih siapa nak masak yg mana.
Mummy guide sikit2 k.
Menu senang2 simple2 saja hari ni.
Bukan menu yg penting, ramai2 duk di dapur masak tu yg rare.


1. Kurma .
Tumis
Kakah kasar, onion, garlic n ginger.
Add awah kurma.
Add air asam jawa, garam n gula
Add daging,
Add potatoes
Tutup periuk sampai nearly kering.
Add santan n bring to boil.
Add bombay onion belah 4, cili hijau.
Taste.
Biar minyak n kuah pekat.
Squeeze lime n tutup api.
Done.
Easy right?

2. Ikan cuka
Potong ikan
Lumur salt n pepper
Goring sampai masak.
Put aside.
Tumis garlic, green peppers n bombay onions
Add cuka 1 senduk besar
Add gula n seasoning.
Lots of sugar please
Be easy on salt coz the fish is salty enough already.
Add the fried fish
Let it simmer till the liquid is reduced.
Taste..never forget to taste.
Done.

3. Pajeri nenas
Potong nenas kecik2 senang nak makan.
Tumis bwg merah n garlic
Add debu kunyit, mayu manis, biji sawi.
Add cuka n sugar n salt.
Makecsure manis, papa suka manis.

4 kangkung goreng belacan
Tumis garlic, belacan n cili api
Add cuka n nampla
Masuk air sesudu besar
Add kangkung.
Goreng sampai layu
Mesti pedas baru kick!

5.sambal tumis udang petai.
Tumis cili bo, garlic n belacan.
Add air asam jawa, sos tomato labu n petai
Add sugar, seasoning n salt
Add bombay onions n red chillies
Bila naik minyak dan sambal dah masak baru add prawns
Jangan lama2...tutup api.

6. Ayam madu
Perap
Garam 1 sudu
Seasoning
Sos tomato labu
Garlic
Jintan manis/putih
Halia
Serai
Gula n madu
Cili bo
Minyak 1 senduk
Blend semua, lumur.
Gi tido, bulan boleh grill sekarang, kena tunggu sejam dulu.
Nanti jgn pula lupa nak grill.

7.telur oyster
Coat oyster dgn gandum
Eggs, bwg goreng, cili merah, spring onions, salery, corriender, baking powder, gandum 1 sudu. Garam n seasoning.
Heat the oil..lebihkan oil tu.
Goreng..
Biar garing di luar n soft on the inside.
The oyster will be mushy thats way mummy suruh coat dgn gandum dulu so it will not be soggy.

Any questions girls?
Ask.
Will be answered.
Masa mummy masih hidup ni la nak belajar dgn mummy.
Mummy sentiasa sedia untuk kongsi tips masak dan rahsia masak.


Ok, siapa nak set the table?
Yang tak masak set the table.
Siapa nak clean up lepas makan?
Yang tak masak juga.

Lepas org laki2 balik solat jumaat, make sure everything is on the table.
Yes! Bestnya hari ni mummy riba tangan jer.
Thank you anak natu.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...