Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, July 23, 2010

Itu cara Adam, ini cara Hawa...

Beli buah.

Pukul 9 pagi Adam ke gerai buah depan rumah.
Beli buah.
Balik rumah jam 9.15.

Hawa nak gi pasar beli buah.
Kat pasar banyak pilihan.
Hawa tukar baju dulu.
Ambik tudung, berkedut..gosok kejap.
Tak matching, tukar, gosok tudung lain pulak.
Cari suis kereta. Jumpa dalam poket seluar anak teruna.
"Lain kali pulangkan suis, kalau hilang semua org tak ngaku.."
(Awas! Pesanan penaja di pagi hari)
Bawak kereta ke pasar..Ramainya,mana nak parking ni?
Kat sini lah, sana lah..Depan 'No Parking' ni kosong.
Parking settle!
Ke gerai pakaian..Tengok2 jamu mata.Kalau tersangkut beli juga.
Ke gerai kueh..tak de yg menarik.
Ke gerai kasut..cuba sepasang dua, letak balik.
Dah sampai di gerai buah..
Gerai kat depan lagi segar nampaknya.
Ke gerai ke 4, tanya harga..Komplen mahal..Tawar menawar.
Pilih satu satu buah, mulut tak berhenti soal siasat pasal buah tu.
Ok dah. Bayar dan boleh balik.
Ops! belum lagi...beli sikit lagi lah.
Patah balik ke gerai tu sekali lagi.
Jumpa kawan, sembang dulu..dia cakap ada promosi kat gerai depan sana.
Jom, tinjau2 sikit...Berat bimbit buah jadi tak lama lah.
Boleh balik sekarang..
Dah 2 1/2 jam di pasar.
Beli buah.

3 comments:

mokjadeandell said...

kata kata dr.Fadzilah Khamsah ,
orang perempuan ada 9 nafsu satu akal.orang lelaki ada 9 akal 1 nafsu.Atau adakah saya quote salah.
Tu yg bila shopping utk beli kasut,jadi beli baju,beli tudung beli periuk.Semua nak ambik.

Mak Su said...

bila baca, saya yang penat, hahaha

hani@debumelukut said...

mokjadeandell,
betul sgt la tu...kita mcm tu la.

MakSu,
pernah berada dlm situasi jugak kannnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...