Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Monday, September 12, 2011

Dah jadi sampah ke?

Dah koyak tu buang saja lah.
Masa baru beli dulu sayang bukan main.
Suka sangat warna shocking pink nya
Polkadots nya yg cute gitu.
Di dalam ni lah alat tulis saya bermastautin.
Segala benda pun saya sumbat..
Sehinggalah koyak rabak dah zipper dia tu.
Dah koyak tu tak perlu di simpan, buang aje.
Ganti yang baru.


Ni yang baru.
Kawan yang belikan.
Warna Unggu.

Sebab benda baru, tak cantik pun rasa cantik.
Bergantilah tugas beg alat tulis lama kepada yang baru.
Sayang? Sah lah sayang, dah baru tu sayang lah.
Ini baru nasib beg alat tulis seorang guru.
Bukan nasib seorang guru lagi.
Atau nasib seorang yang bernama Hani.
Entah2 nasib saya lebih buruk dari beg alat tulis saya,
mana lah saya tau kan.
Saya cuma berdoa bila saya tidak diperlukan,
jangan lah anggap saya sampah terbuang.
Kerana walau seburuk mana pun saya ini,
Saya masih ada harga diri.

16 comments:

Marina Monroe said...

Guru sentiasa disanjung tinggi, tugas yg amat murni..

hani@debumelukut said...

TQ kak.

a kl citizen said...

barang tak bernyawa ...., insan bernyawa lainlah pulak.

Cik Ina Do Do Cheng said...

hani , beg coach ke? cantiklah kaler tu, purple lembut.

hani@debumelukut said...

a kl citizen,
mana lah tau dik...

hani@debumelukut said...

cik Ina,
beg 5 hinggit jer la...buat letak alat tulis.

Ibu n Abah said...

cikgu hani...
tidaklah sampai macamtu...
jadi guru ni sampai pencen pun orang tetap memanggil cikgu... tak mungkin cikgu dilupakan begitu saja macam pencil box tu...hehehehehehe..

Cikli said...

bernada lamenting sahaja cikgu?

hani@debumelukut said...

Ibu dan Abah,
harap2 begitu lah..

hani@debumelukut said...

Cikli, hehehe..sebenarnya bila tgok benda yg kita pernah sayang di buang gitu aje, hati tersentuh pula..entah nasib diri lebih buruk dari beg alat tulis tu pun kita tak tau..

Acik Erna said...

assalam hani..manusia tak kan sama dengan barang.
Insyaallah..jasa guru tetap dikenang.

Huda said...

tp kak, klu x buang, penuhlak umah kite kan..nak kena remove gak bende2 yg dh x pakai..

Kunang-Kunang said...

Kadang2 bila dah pencen ni ada juga sesekali terasa seperti sampah terbuang.

Chik Att said...

kita selalu jeee semangat pensil box masa awal taun ... masuk feb ... bawa 2 batang pen ja , merah ngan hitam ikat ngan getah ..... hehheheh

L said...

ada mkna tersirat... huuu

jom bacer seket..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

sal said...

insyaAllah....
Moga disayang, dikenang dan dihargai..
amin..amin Ya Rabb..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...