Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, August 19, 2011

Marin lain, hari ni lain...

Abang Chik balik rumah hari ni.
Anis terus bersalin kulit.
Kalau dengan nenek semalam tu Anis control ayu,
hari ni bila Chik ada, Anis bukan main lagi.
Chik jenis musang yang siang tido malam berjaga.
Ngadap laptop dan TV.
Anis pun melekat, mengekori setiap jejak abang.
Pagi ni saya bangun nak kejutkan Anis untuk sahur.
Mak datuuuuuk, penuh depan TV menu McD.
Si abang dah ke drive thru McD rupanya.
Mereka dah jamu selera depan TV pun,
Sambil tengok TV sambil sahur.
Sahur dari lewat malam hingga ke awal pagi.
Hentam jer lah anak, asal jangan melepasi waktu imsak.
Kira ok lah tu, esuk Anis tak sekolah,
nanti lepas solat subuh boleh sambung tido.
Kalau nenek tengok lah perangai cucu berdua ni,
Mengucap panjang lah nenek.
Mak,
Cucu Mak ni jangan pula mak tak tau,
Boleh bertukar warna dalam sekelip mata.
Macam sesumpah..Chemelion.
Yer lah Mak, ikut perangai siapa lagi kannn..
Begitu lah acuan,begitu lah kueh nyer...
Itu hujjah yg mak selalu pakai- hakim mahkamah tinggi pun tabik.

(Mak tu cucu dia sentiasa aje betul, yg salah nya sayaaaaaaaaaaa jugak lah!)


13 comments:

sal said...

budak2 memang camtu..doakan jelah moga dia makin matang .bila besar mungkin dia berfikiran lebih dewasa....

ajumohit said...

Manja ngan Abg chik dia ye, rajin Abg chik melayan

ikatankasihku said...

hehehe, cucu nenek jgn usik...manja intan payung bucuk2 ..hehehe selalu layan cucu lebih dr layan mak dia.hehehe

al-lavendari said...

itu sudah macam kenduri mekdi ..

nasi dagang atau laksam dia orang tak minat ke ?

kakcik said...

Macamana orang tua oleh jadi lemah dengan cucu sedangkan sangat garang dengan anak2 ya?

Anonymous said...

bagus jugak pandai adjust diri untuk ikut situasi dan depan nenek boleh tunjuk yang terbaik. jadi nak lazimkan selalu la tinggalkan dengan nenek.

hani@debumelukut said...

sal.
sebagai ibu, doa saya sentiasa buat kesejahteraan anak2..dunia dan akhirat.

hani@debumelukut said...

Aju,
itu time mood terbaik dari ladang tu..kalau time perang, Tuhan saja yg tau.

hani@debumelukut said...

ikatankasihku,
sabor jer laaa..

hani@debumelukut said...

al lavenderi,
time sahur laksam dan nasi dagang kurang sikit la..kalau time berbuka, memang selalu saya hidang yg homemade lagi.

hani@debumelukut said...

kakchik,
Tak kata orang, saya pun begitu jugak nanti..kita semua punn

hani@debumelukut said...

Anonymous,
kalau tinggal dgn nenek, tak de teman lah saya..

kucingorengemok said...

nenek² memang diciptakan tuhan untuk jadi peguambela cucu² mereka, hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...