Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Saturday, December 19, 2009

Demi Mamak Cendol

Siapa pernah mandi dengan Mamak Cendol?
Saya pernah.
Kan dah tak pasal pasal kuyup.
Hari ni dah pasang niat nak pekena cendol mamak dan pasembor yang kat sebelah Tasik Ampang Hilir tu.
Masa kami kuar tu dah nak hujan dah..Gelap nampak langit.

Tapi dah jenis kuat makan, desakan selera tu membuak2..Pergi jugak lah.
Sebaik saja kami order, hujan turun dengan lebat sekali.
Kalau dalam restaurant tak kisah lah, ini kat bawah payung/warung.

Maka lenjun la sekelian makluk Tuhan yg ada tu
Termasuk la mamak cendol tu pun, sama sama lenjun.
Dah tu tak kan nak balik, makan saja lah..buat2 tak kisah dgn hujan.

Saya punya la gelak bila tgok org kat meja belakang tu siap berpayung sambil makan.
Tak per, selera punya pasal, hujan ribut ku redah jua.
Nasib baik kat Ampang, kalau kat Kota Bharu sah saya nyorok bawah meja dah.
Yer la mana tau, kot yg mengenali diri ini melintas masa tengah makan dalam hujan tu..Teruk la saya kena kutuk nanti..
Paling paling tidak dia akan kata " May be this chicken is not fresh"
(Terjemahan dlm bahasa kelate " Aye ni tok segar bekali...")
Atau mungkin jugak dia akan ngata saya ni " Uncooked tools"
(Terjemahan dalam bahasa kelate " Kakah tok pok")
Lain perkataan..."org ni tak betul kot"
Frankly speaking kan awak, memang saya rasa camtu tadi tu...
(Bapak saya kata hari ni hari bodoh saya, Pak Encikkkkk.....)

5 comments:

wanisan said...

The rojak kat sini memang best especially makan dalam hujan cos the MAMAK flavour tu kut2 masuk dalam rojak. The only thing I don't quite like about the rojak here is the colour of the gravy. Beside that, it is the best rojak around. You always hv to que for it - be it rain or shine.

maiyah said...

wah kalo kayan makan mamak kat ampang hilir tu mmg sedap

cikgu mas said...

salam

amboii kak begitu sekali penangan mamak ni,hujan-hujan pun cari cendol..hehehe

Irabella said...

kat sini pun hujan lebat nonstop, kak

semalam dalam hujan lebat tu la saya & kawan g cari roti nan tandoori

meja kat dalam ada tapi konon nak fresh air duduk la kat meja luar.

Pastu komplen tempias hujan sama sendiri.

bleh ar diberi label 'kakah tok pok'..haha

adanz said...

hahahaha best translation!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...