Ibu dan Abah, senang jer ni. tumis bawang putih dan masukkan keladi yg di potong dadu. masukkan tepung beras campur air, kacau sampai pekat. lepastu kukus.bila masak(1 jam kukus), letak topping dan kukus 10 minit lagi. hidang. topping tu ikut suka lah tapi selalunya guna udang basah, udang kering kisar,cili merah, daun bawang/saderi,bijan dan bawang goreng.letak gula lebih sikit biat pedas dan manis gitu. sediakan sos pencicah..try lah buat, mesti jadi.
Kakak penggemar kuih tradisi cikgu. Kalau keladi janganlah kata, sedangkan yg simple di goreng pun kakak suka apa lagi yg dah jadi macam ini hmm... sedapnya cikgu
16 comments:
Memanglah nak....Boleh hantar kat Lorong Kubur Pinang, Kg. Pintu Geng.......
nak order boleh...
Keladi mcm tu permah nampak tp tak pernah nak dapat rasa...
Lainkali nak cuba juga jika jumpa..
Cikgu pandai buat? Bg resepi?
salam teacher - sgt suka...ada lagi tak :) ngeh..ngeh.
Pak Nidus, nanti kita bagi resipi kat makcu, hari2 boleh makan nanti
Cikguden,ambik resipi bagi kat org rumah..cepat sikit boleh di makan kueh nya.
lina, suka jugak..nanti boleh buat sendiri lah..
Ibu dan Abah, senang jer ni.
tumis bawang putih dan masukkan keladi yg di potong dadu. masukkan tepung beras campur air, kacau sampai pekat. lepastu kukus.bila masak(1 jam kukus), letak topping dan kukus 10 minit lagi. hidang.
topping tu ikut suka lah tapi selalunya guna udang basah, udang kering kisar,cili merah, daun bawang/saderi,bijan dan bawang goreng.letak gula lebih sikit biat pedas dan manis gitu. sediakan sos pencicah..try lah buat, mesti jadi.
suka...suka...sedapnya talam ubi ni kak.
Hantar skit please!!..lapar
sedap2
memang sedap..sesuai utk sarapan dan minum petang..
Kakak penggemar kuih tradisi cikgu. Kalau keladi janganlah kata, sedangkan yg simple di goreng pun kakak suka apa lagi yg dah jadi macam ini hmm... sedapnya cikgu
tetiba laparrrrr..heheh
salam kenal dari akak
hurmm sedap .. makan panas2 sedap kan :)
sedapnya tu cikgu
Post a Comment