Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Thursday, June 25, 2009

Lagu kerabu pucuk paku-terengganu.

Ada org Ganu bagi ku lagu ni..best betul! Walau senikatanya lucu tapi message nya cukup mendalam..
Maaf lah kalau u all tak faham senikata yang seratus peratus 'Ganu' ni..
Cuba dengar dulu, ada kat bawah tu I download.

kerabu pucuk paku sayur kacang
panggang ikan puyu tumbuk sambal belacang
celur pucuk labu buat ulang
tanok nasik berah usang
ikang kering anak tambang
nak makang sedak kite pitih tak dok
bini beranok rapak anak ramai telajok
kalau pisang sikat kita dok dang koyok
ade lagi hok duk teriok
hok ni kecing hok tu berok

tambah pulak keje buleh sikit2
byk hok duk saje perabih duit
lepah2 ise dok dang makang nasik
bosang anak duk jerit
pagi 2 mintok duit
kadang2 mari fikir dlm hati
macam mana care nak tambah rezeki
mujur pagi ni ada saing mari
ajak niaga kecik2
rasa senang dalam hati
ambo niaga buat kerusi rotan
ada warna coklat warna hitang
nok hantor dekat jabat kerah tangang(kraf tangan)
jln conlay bukit bintang
boleh tambah pendapatang
begitulah cara kalu mahu hidup
buat apa saje yg kita sanggup
jgn duduk saja buwak bucit perut
lama2 boleh meletup
anak bini boleh cabut
orang tua dulu ada bese pesang
kalu2 kita nak wi anak jarang
rebuh akar kayu bui bini makang
sepuluh tahun buleh sorang
baru ceroh mase depang...

Kalau tak faham tanya orang Ganu..

2 comments:

Azemi Ali said...

Salam Hani,

Saya orang Ganu. Tak pernah dengar pung lagu ni. Ni lagu Ganu moden ni..haha.. tapi lirik dia memang klasik..

hani@debumelukut said...

well, now u have..tentu bangga kan jadi anak terengganu yg ada identiti tersendiri..salam untuk semua anak ganu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...