Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, November 30, 2012

Gemuk ke?

Susu
Debu
Tiger
Semua nya gemuk.




Tuan dia laaaaaagi gemuk!

Thursday, November 29, 2012

PakAji ni nakal sungguh.

Hahahahaha....
Baru saya tau
Punyalah best siasat pasal orang ni.
Banyak  masa saya terbuang dgn kerja sia sia ni.
Tak untung apa apa tapi puas.
Baru saya tau siapa dia yang sebenarnya.
Orang ni saya kenal sangat.
Kalau kat tempat kerja dia di hormati.
Di kampung pun di segani sebab AJK masjid lah katakan.
Kalau bercakap tu lembut gigi dari lidah.
Baru2 ni ada org bagi tau saya yang dia ni 'Hebat' di alam cyber.
Mula tu tak caya tapi saya cuba type nama dia kat laman social.
Wahh....Mau terkeluar bijik mata saya.
Segala laman social dia ada account.
Ada yg nama samaran dan ada yang guna nama sebenar.
Memang karektor dia di alam ctber ni jauh berbeza dgn yg dia pamerkan di alam nyata.
Aduhh...Kesian anak2 kalau dia tau ayah dia macam ni..
 Rasa2 tak sanggup nak ngaku bapak nih.
Yang kesian nya kalau lah Si MakAji nya tau....Kesian MakAji nya tu,
dapat laki yg sampai ke tua duk jual minyak urat...
Sekeliling pinggang MakAji tau tak?
Tal per lah MakAji, redho jer lah,
Jangan risau, saya zip mulut dan saya nak tengok sampai bila PakAji nak buat kerja ni.


Wednesday, November 28, 2012

Wednesday saya tak wordless..

Wordless?
Tak nak wordless.
Nak cakap jugak.
Nak type.
Nak buat N3
Nak update blog.
Nak update banyak banyak.
No no no 'Wordless Wednesday' today.
Kan dah cakap saya ni degil,
Makin di larang makin menjadi jadi..
Tak de benda nak type pun perah otak jugak, cari gali jugak.
Asal boleh atasi wordless ni..
Ok ok..Good Morning, how are you today?
Selamat pagi..Dah breakfast lom?
Don't tell me that everyone is wordless except me.
Jawap laaa...Jawap laaa.........

Monyet tengok kita di Zoo...

Buaya, Rimau, Singa dan Ular tedung.
Semua tu bahaya.
Makhluk apa yang lebih bahaya dari mereka ni?
Manusia.
Binatang hanya memburu ketika mereka lapar
Tapi manusia memburu tak kira masa.
Binatang melindungi anak.
Manusia adalah makhluk yg makan anak.
Binatang yg hidup berkumpulan tahu hairaki sesama mereka
Manusia tau tikam dari belakang.
Binatang tau hargai kasih sayang dan kenal tuannya.
Manusia ada yg menggigit tangan yg menghulurkan bantuan.
Binatang  mati terus ke surga..
Manusia yang dosa bertimbun, nak masuk syurga pun payah.
Binatang tak pernah bertopengkan manusia,
tak pandai bermuka muka
tapi
manusia ada yg bertopengkan binatang,
dan bermuka muka itu satu amalan.
Binatang tidak dikurniakan akal yg panjang seperti manusia.
Binatang tidak bersekolah pun.
Kita ni ngaji sampai 'U'
Perangai ngalahkan binatang.
Tak malu ke?

Ada makhluk yg usia dah senja, nampak warak/AJK Masjid lagi, tapi masih aktif berjudi dan memburu gadis seusia anak2nya tu nak di kategorikan sebagai haiwan ke manusia?
Cobaaaaaannnnnn........!

Tuesday, November 27, 2012

Aku bukan lah jentayu itu.....

Aku kah itu?

Jentayu sudah patah sayapnya.
Hinggap di muka kuala
Temankan aku wahai ombak, wahai pasir pantai,
wahai hembusan bayu..
Aku lebih tenang berada di sini
kerana aku sudah lelah mengejar pelangi
Terlalu lama meredah angkasa,
Cukup cukup lah menggapai mimpi di langit ke tujuh,
Biarkan bulan terus berdansa dengan bintang
dan awan menemani mentari..

Aku tidak lagi mau jadi seperti jentayu.
tidak perlu bertongkat siku
tidak perlu bersandar bahu.
Aku mau melangkah ke hadapan
Melupakan segala payah yg singgah
Biarlah semalam berpusara di hati
Esuk, jika panjang umur aku melangkah lagi
mencorak masa depan dengan lebih tenteram
Aku yakin pada Mu Tuhan.

Aku kah jentayu itu?
Jentayu itu bukan aku...Bukan lagi aku.

Surat terbuka buat Bibik.

    Bik, malam ni kamu mesti tak lena tidur...Yer tau, badan kamu saja kat sini tapi hati kamu dah terbang ke Indon. Bukan main happy lagi yer...
     Selamat bercuti hujung tahun buat kamu. Pulanglah ke daerah mu, ke dakapan anak2 mu dan ke ruang yang kau rasa tenang didalam nya..Bergembiralah dan gunakan lah masa sebulan itu nanti dengan sebaiknya..Sampaikanlah salam Ibu yg Ibu kirimkan melalui kamu untuk kedua ibu bapa mu. Maaf, tahun ini Ibu tidak dapat mengirim apa apa selain dari salam kerana beg kamu tu telah hampir melebihi berat yg sepatutnya...Itu lah, segala benda kamu nak buat balik Indon.
    Tentunya cerita dari Malaya lah yang paling banyak nak kamu khabarkan...Tentunya masakan dari Malaya lah yang akan kamu hidangkan sepanjang kamu di bumi tumpah darah nanti.Ibu boleh bayangkan sibuk nya kamu bila balik kampung, macam artis gitu...hehehe
    Ibu di sini tak apa apa, akan cuba urus segala urusan di bawah bumbung ini. Setiap kali kamu bercuti, ibu terasa kehilangan sebelah tangan..Bila kamu tidak ada baru Ibu tau banyak nya kerja kamu dan kamu tak pernah merungut pun.Malah selain dari kerja2 wajib kamu, kerja2 sunat pun kamu buat tanpa di suruh...Alhamdullilah, beruntungnya ibu dapat pembantu seperti kamu.
   Bik, kamu jangan lupa datang balik ke Malaysia ni yer. Buatnya kamu tak datang balik, pengsan lah Ibu. Mana tak pengsan bik, nak dapatkan bibik baru bukan nya murah..Mahal wooo....Yang lagi payah ialah nak dapatkan Bibik sebaik kamu ni....Kita adalah dua insan yg saling memerlukan. Harap kamu faham dan tidak menghampakan harapan ibu.
  Sekian dulu buat kali ini, Pagi ni kamu tak payah masak, ibu nak keluar beli 'Nasi Belauk' kat pasar. Lagi pun Ibu tengok kamu tu dari tadi duk bilang duit...adoiii, sudah2 lah tu, simpan eluk2 duit tu...Tengah hari nanti kamu nak ke Shopping Mall beli apa lagi? Tak habis habis lah kamu ni...Nasib baik duit gaji kamu bapak dah bank in terus ke Indon, kalau tak habis kamu kerjakan...
  Ok Ok, sekali lagi sekian dulu buat kali ni. Ibu sudahkan dengan serangkap pantun.

Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yg panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.

Bye Bibik...

Monday, November 26, 2012

Demam

Orang tu demam, orang ni demam...
.Musim demam ke hapa ni?
Dah demam tu rajin2 makan ubat.
Duk diam diam .
Saya demam jugak minggu lepas.
Tapi demam pun tugasan perlu di selesaikan jugak.
Tak larat pun kena buat2 larat.
Anak yatim macam saya ni mana lah ada tempat nak bermanja manja.
Huhuhuhhuuuu.....
Tapi demam bagai nak rak pun,
Selera makan tak susut
Laju jer .

Sunday, November 25, 2012

Kalau awak tak pernah, saya tabik spring kat awak laaa....

Pernah tak awak rasa sangat sunyi walapun di kala itu riuh rendah di sekeliling awak tu?
Pernah kah awak rasa kesaorangan walau pun di kala itu ramai yang di sekeliling awak tu?
Pernah tak awak rasa tidak ada sesiapa pun yang mempedulikan kehadiran awak?
Pernah kah awak rasa nasib awak tak sebaik nasib orang2 yang awak kenali?
Pernah kah awak rasa kesal?
Pernah kah awak rasa tidak di hargai?
Pernah kah awak rasa ada ketikanya hidup ini tidak adil?
Pernah kah awak rasa nak tak bertempat nak mengadu?
Pernah kah awak rasa nak menangis kuat2 sorang2?
Pernah kah awak rasamacam ni?
Saya pun pandai nasihatkan orang lain suruh redha, sabar, tabah, lebih bersyukur, lebih acap tengok rumput dari tengok langit.
Mudah menasihati orang lain, mudah juga melabelkan orang begitu begini.
Hakikatnya kena batang hidung sendiri baru tau payah nya nak 'think positive'
Saya pun tau, sentiasa ingat yang Tuhan tidak pernah lupakan saya.
Kerana masih berpegang pada janji Tuhan lah saya masih di sini.
Tapi saya nak tanya awak seikhlas ikhlas nya,
pernah kah sekali dalam hidup awak,
awak rasa macam ni?
Saya pernah dan bukan sekali.

Saturday, November 24, 2012

Apa persamaan mak mertua saya dgn Astro?

Rumah mertua saya terletak di kampung.
Banyak yg tak ada di rumah saya ada di rumah dia.
Segala tanaman ada..
Ni, pokok 'Bunga Talang' ni.
Mak mertua saya guna bunga ni untuk warnakan nasi kerabu yg dia masak.
Tak main pewarna tiruan uols, organic lagi.
Ni di penjuru rumah dia ada pokok cili
bukan sepohon, berpohon2..
Walhal dia duk sorang2 saja..
Maka cili2 tu siapa nak, ambik saja lah
sedekah gitu aja.
Ni yg best, pokok 'Namnam' atau 'Asam Puru'
Buah nya lebat.
Setiap kali anak2 yg dtg mengaji Quran nak balik, buah ni jadi pilihan dia orang.
Agaknya sebab selalu di sedekahkan lah buah nya lebat sokmo sokmo.
Ni pulak pokok kari.
4 kali sehari masak kari pun tak habis daun nya.
Ni baru anak pokok, mak pokok, nenek pokok semua ada.
Kalau saya nak, se dahan sekali ambik.
Selain dari tu ada juga sayur kampung yg mak mertua saya tanam.
Ni pohon labu yg menjalar..
Bulan depan tunggu dia masak pengat labu..Sah dia calling2nya.
Pokok pisang ni pun tak lama lagi boleh di tebang.
Ni baru pisang, tu kat belakang tu ada manggis, dokong dan salak.
Macam macam ada..Astro pun jeles.
Pendek kata macam taman Agro.

Yang menjadi masaalahnya,
saya ni datang cari dia, nak jumpa dia.
Dia tak ada.
Segala benda ada tapi dia tak ada.
Mak oooo Mak,
Mak mertua saya ni sibuknya ngalahkan menteri.
Tak per lah, esuk2 saya datang lagi.






Friday, November 23, 2012

Kalau awak nak tau......

Biarlah,
tak kisah lah kalau tak ada siapa tanya pun, saya ni peramah maka saya nak beritau sebab musabab saya tak update blog sehari dua ni.
Sebab nya.....
  Line internet kat rumah saya ni slow nya ngalahkan siput. 
sehari suntuk tak connected. 
Mula tu ingatkan saya tak bayar bil, tapi bila check bil semua dah settle..
Hari ni dah boleh layari dah tapi macam biskut coklat cip pulak..Sekejap ada sekejap tak der..
Nyampah sungguh!
Sekian dulu lah, 
nak cerita tu aje, 
cerita lain esuk2 lah ek...
Saya nak siapkan kerja sekolah dulu yg tergendala kes line nih.

Wednesday, November 21, 2012

Memang pun saya ni penakut.

Jahat.
Jahat sangat sangat.
Tak kuasa nak fikir tapi tetap di fikiran.
Dia ingat dia saja boleh jadi jahat.
Saya pun boleh kalau sanggup.
Tapi saya tak sanggup buat begitu.

Zalim.
Zalim keakar umbi
Zalim hingga tak terfikir oleh minda
Ada jugak orang sezalim tu.
Dia ingat dia saja boleh zalim.
Saya pun boleh kalau saya nak.
Tapi saya tak sampai hati nak jadi zalim macam tu.


Takut balasan Tuhan.
Dia jahat dan zalim sebab Tuhan dia bukan Allah.
Dia tak takut Allah.
Sampai bila kita nak baca dan saksikan foto2 kezaliman mereka ni?
Tak sanggup dah saya ni.....
Kita ni hanya mata yg memandang, bayangkan lah bahu mereka yg memikul.
Tak sanggup ....Tak Sanggup!


Tuesday, November 20, 2012

'Sila Guna Pintu Utama'

Bunyi loceng.
Cer lihat siapa di depan pagar tu?
Jap..
Pakai tudung tu.- Pesanan penaja kepada anak gadis saya
Singgah depan cermin betulkan tudung.
Wei, cepatlah - Pesanan penaja lagi.
Ambik kunci pintu depan dan kunci grill sekali.
(Pagar tak berkunci cuma tertutup saja)
- Mana orang nya?
- Tak der pun...
-
-Assalamualaikum!
Opocotttt....!
Tercegat tamu lelaki dan keluarganya di pintu belah ruang keluarga.
Rupanya mereka dah merayap ke pintu sisi kediaman saya.
Ke ruang keluarga 
Ruang keluarga ni agak kebelakang jugak dari tuang tamu
Pintu di ruang ni adalah pintu keluar masuk kami anak beranak saja.
Bukan entri untuk tamu-bukan sekali kali!
Saya bingkas dari kedudukan separa baring di sofa.
Saya free hair, baju yg saya pakai pun tak senonoh.
Terkejar kejar menutup aurat.
Anak ada yg terlentang depan TV dengan seluar paras lutut.
Tak kan dia nak masuk nyorok bawah meja kot.
Sorang lagi sedang riba pinggan nasi, pun berTshirt lengan pendek,
Pemandangan ruang seperti kapal pecah.bukan menjadi masaalah saya.
Yang masaalah nya ialah 'aurat' tuan rumah.
Wahai tetamu..
Kalau yer pun, tunggu jer lah kat pintu depan.
Ucapkan lah salam di situ..
Kan ruang tamu tu untuk terima tetamu.
Saya tak selesa betul tapi acap dah saya dapat tamu yg begitu.
Kadang tu kawan2 hubby saya yg dtg mencari hubby tanpa early notice.
Kalau pagar tak berkunci mereka masuk dan terus jer ke pintu sisi.
Agaknya mereka tau, memang di ruang ini sentiasa ada penghuni.
Tapi tak boleh la macam tu..
Buatnya saya sedang seksi, seksi di usia saya ni menyeksakan pandangan tau.
Buatnya ada adegan yg tak sesuai untuk tontonan umum macam mana?
Buatnya awak dapat sakit jantung kerana terkejut siapa nak bertanggung jawap?
Tolong lahhhhh...
Jangan lah buat macam tu.

Monday, November 19, 2012

Baru UPSR, bukan PMR lagi, BUkan SPM lagi...

Mak mak dan Bapak bapak yg anakanda dapat keputusan UPSR hari ni,
apa khabar?
Apa langkah seterusnya selepas keluar keputusan periksa?
Bagi yg  mendapat keputusan cemerlang tu tak der masaalah.
Tunggu panggilan dari Sekolah berprestasi tinggi atau asrama penuh.
MRSM dan sebagainya.
Yang tak berjaya pun tak de masaalah.
Masuk aje sekolah menengah saluran.
Habis cerita.
Banyak lagi peluang untuk baiki diri selepas ni.
Perjalanan masih panjang.
Tapi kan saya nak cerita sikit ni..
Betul lah selepas result UPSR tak ada masaalah untuk ke sekolah menengah,
cuma masaalah nya bila ada mak bapak nak pilih2 sekolah.
Kalau keputusan anak tu sesuai dgn tempat yg di harapkan tu tak per jugak,
ni tidak.
Keputusan anak rendah saja tapi harapan makbapak setinggi gunung.
Mula lah makbapak pasang kabel situ sini
Cari connection asal anak dapat ke sekolah tertentu.
Buat apa saja demi anak.
Walau tahu keputusan anak tu rendah kenapa tak nak terima kenyataan.?
Ayat yg selalu di guna pakai ialah..
"Anak saya ni bijak Tuan, tapi nasib dia tak baik, tak cukup 'A'.."
Hmm..Dah tak cukup 'A' tu bersekolah aje lah di sekolah menengah mana2 pun...Sama saja.
Kalau dia berusaha dgn izin Tuhan, dia akan cemerlang juga nanti.
Apa susah?
Kenapa saya menyibuk pulak ni?
Sebabbbbbb......
Salah seorang yg akan pening kepala selepas result UPSR adalah 'Room Mate' saya.
Setiap hari selepas keluar result ada lah tamu yg berkunjung.
Meriah rumah saya nanti.
Yang berpuluh tahun tak pernah jijak tangga rumah saya,
tiba tiba buat kunjungan.
Bukan berkunjung saja2, tapi ada udang di sebalik batu..
Baik ada benda tu......
Hehehehe...Tau, memang macam tu.





Sunday, November 18, 2012

Seleke lah adik kakok..

Saya nak jadi 'Tour Guide' tak berlesen dan tak bergaji.
Jadi sila rujuk di sini kalau rasa nak pijak kaki di bumi tumpah darah saya ni.
First of all,
Nak menginap di mana?
Ok, kalau nak dekat dgn Pasar Malam Wakaf Che Yeh,
Hotel holiday Villa tu betul2 depan pasar malam.
Lintas jalan besar saja.
Nak yg murah?
Budget hotel byk tapi faham2 jer lah kalau budget hotel.
Kalau nak menginap di dalam bandar Kota Bharu pun boleh.
Tapi carilah hotel yg berdekatan dgn facilities.
(Kebanyakan Hotel berbintang2 letaknya BUKAN walking distance ke tempat shopping dan makan)
Belah malam bandar Kota Bharu seperti bandar mati...sunyi.
Lebih happening kalau di pinggir bandar.
Area jalan Kuala Krai dan Jalan Pasir puteh ke Kubang Kerian lebih meriah.
Kedai2 makan pun lebih banyak di sepanjang jalan ni.
Nak makan apa?
Kat jalan PCB selepas cabang ke Kuala Besar
ada sebuah kedai keropok yg best in the world.
Keropok Black Pepper..kena cuba ni..
Kalau ke Kuala Besar ada restoren Sea Food.
Sedap tapi kena tunggu agak lama untuk makan.
Nak makan Nasi Ulam Budu sila ke Kampung Kraftangan.
Kat sebelah Taman Orkid pun ada..dua2 sama.
Kat  tepi jalan sebelum pekan Ketereh ada Nasi Kerabu yg tersohor .
Nak makan nasi dagang asli kena cuba waktu breakfast.
Banyak di jual di tepi2 jalan.
Jangan tak caya, Nasi Dagang begini lagi sedap  tau.
Kalau ke Rantau panjang, jgn lupa singgah di Restoren MalayThai 'Pulut Pauh' dan masakan Thai yg sgt sedap ada di sediakan.
Di pinggir bulatan Pasir Mas/Tanah Merah ada gerai ayam percik.
Ayam Percik best in town tapi belah petang tak ada, make sure singgah tgahari.
Nak cuba 'Tepung Telur' atau kueh2 manis tradisional Kelantan?
Sila ke Kubang Pasu..Dah turun menurun mereka bisniz kueh2 tu.
Kalau beli dari daerah lain,rasa nya tak sama..
Nak merasa 'Nasi Belauk' dan ayam kampung ?
Sebelum ke Pengkalan Kubur tu, singgah dulu di sini.
Area berdekatan dgn Cabang 4 tumpat.
Parking agak penuh tapi berbaloi singgah.
kalau cakap pasal makan tak habis nih.
Nak bersantai di tepi pantai?
Kena drive keluar dari Kota Bharu.
Try 'Tok Aman Bali resort' di Semerak.
Atau ke Villa Daniella di Tok Bali.
Di Melawi dan bachok pun byk resort pelbagai rating.
Kalau nak menginap di tempat yg murah sikit boleh cuba Demong atau Sweet beach.
Kalau yg lagi murah berlambak tapi take your own risk lah.
Tempat menarik selain dari shopping dan makan2?
Why not ke Kampung Ana untuk tgok The Sleeping Buddha?
Atau ke Pintu Geng untuk saksikan macam mana Batik di hasilkan.
Atau ke Kampung kraftangan dan Istana Batu.
Atau singgah solat di Masjid Muhammadi di pusat bandar.
Atau Masjid Cina di Rantau Panjang
Atau kalau nak yg lagi mencabar,
Cuba ke tanah seberang lintas sempadan ke Thailand.
Lagi mencabar, cuba seberang tanpa guna pasport.
Hehehehe...Kalau tertangkap sendiri mau tanggung.
Tertangkap tu tak per lagi...
Buatnya meletup sebijik ..KEBOM...!!!!
Balik dgn Van Jenazah nanti...
Ok ok...Selamat datang ke Kelantan.
Need any help just call.


Saturday, November 17, 2012

KELMARIN JUMAAT HARI NI SABTU ESUK AHAD



Berapa keping tile di lantai,
habis aku bilang
Berapa banyak butiran gula di balang
pun dah ku kira.
Berapa luas ruang rumah
Sedang ukur ni.
Berapa ramai yg terconggok depan lappy dari tadi
Aku sorang jer kot!
Berapa buah kereta melintasi depan rumah
Dah hampir beribu
Berapa kali hset ku angkat letak
Ku tilik dan ku letak balik.
Adoii....
Berapa kali aku ulang alik tawaf dalam rumah
Tak kerbilang banyak nya
Berapa kali buka tutup pintu peti ais
Ini yg bahaya...godaan menggoda.
Lapar lah pulakkkkkkkkkkk.....!
Seksa tau bila kebosanan mencapai had maksima.

Bosan tak semestinya tak ada kerja, kerja berlambak tapi kan saya ni ada penyakit...PENYAKIT MALAS!

Jari tangan tak sama panjang...Nyior setandan pun tak serupa, ini kan anak2...

Kamu bukan berasal dari buluh betung,
bukan dari rimba yang gelap.
Tidak pernah haiwan belantara mendodoikan tidur mu,
Kokok siamang tidak pernah kau kenal.
Kerana kamu yg bercambah di rahim ku,
Membentuk menjadi manusia dengan doa.
Hadir mu bersambut azan.
Kesyukuran menyelimuti tubuh mu.
Anugerah Tuhan yg membahagiakan.
Air Zam Zam  membelah mulut mu
Kemanisan kurma Ajwa menyentuh deria rasa
Dan darah yg mengalir di tubuh mu ada aku.
Setiap titik susu yg mengeyangkan mu itu,
dari redha ku..
Dari langkah pertama mu hingga kini,
bersulam resah dan tawa ku.
Setiap pagi  hingga ke malam aku
panjatkan doa sejahtera buat mu .
Anak,
Adakan aku terlalu meminta minta?
Jika yg ku mahu hanya lah,
supaya kamu,
jadi lah anak yang tidak melukakan
hati ku.



Friday, November 16, 2012

Apa yang panjang di Rantau Panjang.

Tak suka pergi Rantau Panjang.
Tak payah ajak saya lah.
Tak suka dgn pekan nya yg padat.
Parking payah amat.
Main parking ikut suka hati mcm pekan cowboy.
macam tak ada peraturan jalan raya.
Panas pulak tu.
Nak kata murah, tidak jugak.
Kat Kenanga City pun murah.
Nak kata byk pilihan,
Kat Nilai pun byk pilihan.
Kalau setakat nak beli beras,
Kat wakaf Che Yeh pun belambak.
1001 alasan kenapa tak suka.
Tak nak seribu dalih.
Cuti cuti macam ni sesak lah pekan Rantau panjang.
Harga barang pun melonjak sikit.
Orang tempatan baik jangan ramaikan lagi orang kat pekan tu.
Duk diam diam kat rumah.
Tunggu hujung2 mingu di luar musim cuti.
Serang waktu tak ada pelancung.
Ingat,
Kalau orang tanya kenapa tak ke Rantau Panjang cakap saja,
Saya tak suka ke rantau Panjang.
Walhal tak dapat nak pergi sebab terlalu ramai orang.
Sour Grape!



Thursday, November 15, 2012

10 cukup? Rasa2 tak de yg sanggup baca sampai habis ni...

I.
Demam sudah kebah.
Back on my feet now.
Rasa rasa lah,
ada sikit penurunan berat badan.
Mana tak turun nya, seminggu tak jamah nasi langsung!
Hari ni dah makan regular meals dah..
Siap kadho lagi meal2 yg lepas2..
Tak per, gemuk balik pun saya rela.

II
Hari ni saya memandu sejauh 600 km.
Selalu nya saya memandu sorang sorang.
Hari ni saya konvoi dgn anak teruna saya.
Payah memandu secara konvoi nih.
Kalau dia di depan, saya jadi mcm remote control.
Mcm JPJ yg asyik nak saman dia aje.
Kalau saya di depan, saya risau dia akan ikut kelajuan saya.
( Sedangkan saya ni tak boleh pandu perlahan -jadi mengantuk )
Tapi akhirnya kami sampai rumah jugak.
Alhamdullilah.

III
Malam tadi tengok cerita Kuch2 Hota Hai
Kalau tgok aje mesti nak nangis.
Touching tang mana tah.
Masa first time tgok citer ni, saya dalam pantang anak ke 4.
Sekarang anak saya dah berusia 17 tahun.
Agaknya lah,
Si Anjali tu mesti dah 27 tahun dah sekarang ni.
Saja jer nak congak, bukan nak buat menantu pun..

IV
Sebelum tgok cerita Kuch2 Hota Hai tu saya keluar dinner.
Along nak belanja mummy katanya.
Best, makan2 kat Victoria Station.
Along memang tau taste mummy.
Anak mummy kannn...
TQ Along and Fara.

V
Cucu saya demam.
Abahnya dulu macam tu lah.
Demam setiap bulan.
Semalam waktu saya tidurkan cucu saya di baru saya,
terasa bahang demam panas dia meresap ke badan saya.
Dia nak tidor di bahu.
Macam tu lah abahnya dulu..
Terasa cepatnya masa berlalu.

VI
Salam Maal Hijrah buat semua.
Saya ni berkira kira nak berhijrah juga.
Hijrah hati..Ke arah lebih baik.
InsyaAllah.

VII
Saya duk baca komen2 di setiap N3 saya yg lepas lepas.
Tersenyum sendiri.
Suka tau bila ada yg sudi kongsi pendapat.
Baca ulang ulang...mcm baca surat cinta gitu.
Walau tidak mengenali diri yg mengomen,
terasa amat dekat dan kehadiran saya di hargai di sini.
TQ..you. you you....yes you termasuk 'anonymous' jugak.

VIII
Apa benda lagi saya nak type nih?
Jap ek........Hmmmmmm....
Ada orang perasan tak saya tak update blog seminggu?
Tak der ye?
Hua hua huahuaaaaaaaaa.....Cedih saya laa...

IX
Dah....Bab Merapu saya cukup pakar.
Ok ok, nak stop dah ni.
Tau sangat lah, ada yg dah cari asprin..Loya ke wak?
Sorry dear.

X
N3 hapa sepanjang nih?
Ni namanya N3 sebakul.
Dah baru2 ni tak larat sgt nak update blog.
Hambikkkk.....
Baru puas hati bila dapat merapu kembali.
Iyer betul, ayat last dah nih.
Stop sambung esuk..

TERIMA KASIH KERANA BACA SAMPAI HABIS.






Wednesday, November 14, 2012

Lawa la karpet yg Mat Bangla ni jual...

Fuyooo....lawa lah Mat Bangla yg jual kapet tu...
Ayat cari nahas ke hapa ni.?
Tak der la mak saya ajar saya supaya ikhlas.
Yang tersirat dgn yg tersurat kena serupa.
Yang bukan bangla kat rumah ni pun lawa jugak.
Lawa dan berbudi bahasa lagi tau!
Aduhhh, bersopan santun di jalan raya amalan hidup kita.
Hati hati bila memandu...

Thursday, November 8, 2012

Nak ni ke nak tu...

Saya tak suka bila saya terpaksa membuat pilihan.
Sungguh saya benci.
Saya rasa bila memilih antara dua perkara,
ada yg perlu kita korbankan.
Saya dah selalu dah buat pilihan yg salah.
Kesal pun tak jadi apa dah..
Itu yg saya takut bila nak memilih.
Kalau suruh saya pilih antara dua baju yang saya gemar,
Pun susah...........
Walhal, tu baru baju.
Kalau kena pilih yg berkaitan masa depan?
Pilihan saya nanti akan menentukan hala tuju seterusnya
Kalau silap, nak ke saya bertemankan kesal sepanjang usia saya.
Macam mana?
Buatlah tersalah pilih, bukan boleh di undur lagi dah.
Senang cerita guna buah dadu macam P Ramlee..
Kalau kita kaji berkali2 pun risiko untuk silap itu tetap ada.
Sebabnya kita tak tau apa perancangan Tuhan untuk masa depan kita.
Setiap hari kita berdepan dengan pilihan.
Setiap pilihan buat hati gusar.
Hari ni ada perkara penting yang perlu saya pilih.
Jangan lah ada yg terluka dengan pilihan saya.
Jangan lah saya melukakan diri sendiri pulak.
Payah wehhhhhhhhhhh....!
Saya tak suka memilih antara dua.
Kalau awak lah,
Awak nak Bihun Goreng ke Mee Goreng?
Saya nak dua dua.

Wednesday, November 7, 2012

Maaf Cik, saya bukan Chef.

Kenapa saya tak jadi Chef?
Sebab saya tak pandai masak.
Saya suka masak. Tak nafi tu.
Selalu masak untuk keluarga dan kawan kawan.
Pantang terlintas di hati nak makan apa, saya masak.
Pantang dengar orang cerita pasal makanan, saya masak.
Pantang ada org nak makan, saya sukarela masak.
Hobby.
Terapi minda.
Ternak body.
Tapi saya ni jauh langit dari bumi kalau nak jadi Chef.
Sebab nya........
Saya ni, sebut jer nak masak untuk orang lain,mula lah tak menjadi masakan tuh.
Tambah2 kalau makanan yg orang tempah, sah tak sesedap yg selalu saya buat.
Kalau nak masak untuk acara apa apa,
saya lah yg paling gelabah..
Time tu lah masakan saya jadi tak sempurna.
Masin lah, manis lah, tawar lah, lembik sangat lah, keras sangat lah..ada jer yg tak kena.
Kalau kerja Chef alamat kena buang kerja lah saya.
Malukan kompeni saja.
Jadinya, kalau nak makan masakan saya kena tunggu saya sukarela buat,
kalau kerana di suruh buat, atau di bayar untuk buat...
alamat tak merasa enak di tekak lah...
Itu pasal lah saya jadi cikgu tak jadi chef.
Cukup lah Chef di hati anak anak, sanak saudara dan kawan2 saja.
Huhuhuhuhuuuu.....
N3 ni sebenarnya menjawap soalan Si Dia yg bertanyakan saya kenapa saya tak buat tempahan/catering.
Maaf Cik, saya bukan Chef.

Tuesday, November 6, 2012

Soalan saya dan jawapan mereka....

Twitter tu hapa a?
The answer that I always get -Alah, tak payah bertwitter lah...
Ayat bela diri =Tak der lah, bukan nak bertwitter pun tapi nak tau jer.

AES tu per benda a?
And so he said -Asal awak bawak kereta berhemah, pasal AES awak tak perlu tau.
Ayat bela diri =Tak der lah, cikgu2 lelaki duk sebut2 kat sekolah tadi.

Brim1 msia tu bila start a?
I get this for the answer -Kita tak terlibat, tak per tak amik tau pun..
Ayat bela hati =Tak der lah,dgr  kat Berita TV 

Camna nak booking tiket kat internet mcm papa buat tu?
Mereka cakap - Biar papa jer lah booking, mummy apa susah.
Ayat serik tanya =Tak der lah, incase kawan2 tanya.

Bila pilihan raya?
Sindiran yg saya dapat -Awak nak masuk calon ke?
Ayat cari alasan =Tak der lah, saya nak tunggu umum cuti jer

Macam mana nak guna hset ni selain dari sms dan buat call?
Jawapan marah lah ni -Dah berapa kali ajar dah...
Ayat sedih =Tak der lah, saya curious jer

Siapa Mat Yo dan Apek tu?
Ops, all I get is -WHAT?
Ayat tempelak=Tak der lah, dgr kamu semua cerita pasal dia tadi macam lah dia tu sedara kita pulak, segala benda pasal dia korang tau.

Ok Ok,
Kita nak makan apa lunch nanti?
Berebut mereka nak jawap -Nasi Mandy atau Nasi beriani Ikan....Masak pengat pisang buat dessert.
Ayat pra merajuk =Kan dah cakap, kalau tanya soalan ni baru dapat good answer.

Agaknya muka saya macam periuk, kalau tanya pasal lain semua tak nak cerita.Bila tanya pasal makan saja ada jawapan yg positif. Kadang tu geram jugak, bila semua orang pandai2 belaka kat bawah bumbung saya ni, saya terasa macam saya dah setaraf budak tadika.

Hmmm........Ok.
Presiden Barrack Obama tu di lahirkan di Hawai, muda setahun saja dari saya, dulu dia seorang guru dan lawyer sebelum aktif berpolitik. dilantik sebagai president Amerika pada 2008.Dia pernah duk di Indosesia bila ayahnya berkahwin dgn wanita indon, dia ada kakak tiri berbangsa Indon lagi...Nak saya teruskan?
Awakkkkkkkkk,
Banyak lagi benda yg saya tau..Cayalah, banyak lagi.

Monday, November 5, 2012

Seperti kasut buruk

Aku,
sepasang kasut yg paling selesa.
Tidak pernah gigit kaki tuan punya.
Tidak pernah rosak bahagian mana sekali pun.
Masa muda ku, aku sudah memang warna kusam.
Kelabu, tak bertumit, tak seksi.
Tapi tuan aku cukup sayangkan aku.
Kemana saja aku di pakai guna.
Aku berjalan seiring dengan paspot tuan ku.
Selalu dah keliling dunia.
Untuk ke sekolah pun aku pernah menemani tuan aku.
Malah acap benar aku bingit telinga duk dgr tuan aku mengajar.
Acap...terlalu acap.
Tuan aku ni suka beli kasut.
Yang lebih muda dari ku berlambak dalam almari kasut.
Aku tau sangat perangai tuan aku nih.
Pantang tengok kasut lawa di mata dia.
Bukan sepasang dua, penuh kabinet dah kasut dia tuh
Tapi bila nak di sarungkan, akuuuuu jugak lah.
Yang baru tu di pakai sekali dua, lepas tu jadi pameran lah.
Sekarang aku dah tua dan aku rasa tuan aku dah bosan dah kat aku nih.
Walau masih eluk, aku rasa aku sepatutnya bercuti dari berada di kaki .
Aku nak rehat.
Aku nak ke rak kasut paling atas lah,Rak tempat tuan aku letak kasut yg di sayangi,
tapi tak diperlukan lagi.






Saturday, November 3, 2012

Cuti nanti saya nak makan orang.

Sabar, saya selalu pesan kat diri saya.
Tapi sabar, sabar jugak.
Ada kala nipis jugak kesabaran saya nih.
Wahai lah Si Laling Tukang Rumah ku yang di sayangi...
Cuti sekolah ni boleh tak kita dating hari hari kat sini.
Dah lama saya duk tahan kerinduan nak jumpa awak.
Setiap kali pergi belah petang awak dah balik.
Pergi hujung minggu awak tak kerja
Adoiii...
Kalau asyik tak kerja,
kalau kerja pun slow ngalahkan siput,
kalau bayaran pantang lewat sikit tapi kerja lewat banyak,
Pastu bila nak siap rumah saya ni?
Rasa gelegak dalam jiwa.
Nasib baik lah saya dah diam di rumah sendiri,
tak terjejas mana walau lambat siap.
tapi saya ni macam budak kecik tau tak?
kalau dah janji siap akhir tahun,
saya nak akhir tahun lah.
kalau tidak,
saya nanges guling guling hentak hentak kaki baru awak tau.
ok ok,
See you soon.
Get ready my laling Encik Tukang Rumah..Ta ta ti ti tu tu..
 

Batu jemala bermasaalah.

Lalalalalalaaaa....
Happy nya kalau bangun pagi tanpa rasa sakit kepala.
Akhir akhir ni saya memang acap malah hari2 sakit kepala.
Sakit di belakang tengkuk naik ke kepala hingga ke rongga mata.
Kadang tu sakit kuat, kadang tu setakat rasa berat dan tak selesa saja.
Blocked sinus? migrane? Tekanan darah naik? Symtom penuaan?
Apa apa lah...
Setakat ni saya boleh tanggung lagi tanpa gi klinik.
Tak per, kalau tak tahan nanti saya check Doktor lah.
Eh, doktor check saya bukan saya check doktor.
Mungkin juga sakit kepala saya ni hasil dari kesesakan lalu lintas dalam kepala.
Mungkin.
Kalau sakit gigi boleh cabut dan lega selepas tu.
Sakit kelapa tak kan nak cabut kepala.
Hmm...
Masak lala dalam periuk.
Sakit kepala tampal koyok.


Friday, November 2, 2012

Dah makin gelap nampak nya ni...

Dua tiga hari lepas cuaca eluk saja.
Orang tua tua cakap, cuaca eluk waktu bulan purnama
Lepas purnama, kalau nak lebat pun lebat lah kembali Si Hujan tu.
Kalau nak banjir pun tak pelik, sebab memang musim banjir dah ni
Ini dah mula mendung dah ni..
Langit nampak rendah..
Dah siap ke untuk hadapi musim tengkujuh?
Dah.
Baju hujan dan payung mesti ada...kasut getah jugak.
Serbuk kopi yg kaw.
Pelbagai jenis makanan yg bersesuaian.
Ubi dan yg sewaktu dengan nya.
Comforter dan selimut kena ready.
Bentang toto depan TV.
Dan yg mesti ada, perlu ada dan jangan tak ada ialah...
AJK.
Kalau sorang sorang tak best main air bah.
Sorang sorang mana sedap makan ubi rebus dan minum kopi.
Tak sabar nak ber'sejuk'2...
Tambah2 musim cuti....
Awak yg tak de pengalaman berada di sini tentu tak dapat bayangkan bagaimana keadaan di musim tengkujuh.
Saya tau.





Thursday, November 1, 2012

Barang yg lepas usah di kenang. pastu nak wat camna dah tak leh lupa?

Cuba bagi tau saya,
Ubat apa yang perlu saya ambik..
Pill apa yang perlu saya telan...
Suntikan apa...
Ke saya perlukan pembedahan...
Cuba tolong saya melupakan kenangan yang saya tidak lagi mau kenang lagi.
Tolong bantu saya lupuskan segala yang perlu saya hapus kira.
Kerana saya telah puas mencuba pelbagai cara,
Namun
Perkara yang perlu saya lupakan itu lah yang sentiasa teringat ingat..
Makin di usir, makin acap dia datang...
Kalau ada butang 'Delete' kan senang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...