Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Friday, June 24, 2011

10 budak hitam, main di sempadan, kalau satu kena tangkap baru padan muka!

Bab nak habiskan duit memang kepakaran kami ni.
Ada saja plan yg terlintas di kepala setiap kali tiba musim gaji.
Semalam dah pakat2 dgn kekawan nak menyeberang ke pekan di sempadan.
Paspot tak perlu, permit dari roomate aje yg membolehkan kami ke sini.
Jadinya pagi pagi lagi kami dah drive ke Pasir Mas dan ke Jeram Perdah.
Menunggu perahu untuk menyeberang ke pekan Munduk di selatan Thai.

Senyum panjang lah kami ibu2 yang terlepas dari bapa2 hari ni.
Siap menyeberang sempadan secara haram lagi.
Kat sini memang bebas..tak bahaya mana pun
Kalau ada tembak menembak pun mati sekali seorang saja,,Tak gitu?
Selisih malaikat 44 kata org..


Happy nya kami hari ni.
Seperti burung yg bebas dari sangkar..
Bye bye Malaysia, welcome Thailand..
Berani2 takut ni...Air nampak dalam walau sungai nya tak lebar mana.
Ada buaya tak?
Ada Penguatkuasa tak?
Berani buat berani tanggung lah kan..
Janji kami happy..Senyiummm...tak perlu kata apa2


Dah sampai pun.
Kecut perut jugak ni.
Buatnya terjatuh dalam sungai camna la agaknya.
Orang lain kami tengok relax jer.
Kami yg tak biasa ni nampak sangat penakut tapi control ayu gak.

Mulalah acara membeli apa saja yang terlintas depan mata,
Sheila tu buat2 berat tu..
Walhal masih banyak yg nak di isi.
Hentam saja lah labu.

Penat dan dahaga sebab panas.
Singgah minum ABC, Mee Cambo dan Kueh Tepung Pelita.
Sedap dan murah,rm4.00 seorang.

Sekarang nak beli apa lagi.
Bakul plastik baru 15 buah.
Mangga Siam baru satu tong.
Seluar anak2 berkodi kodi dah ni.
Kain tudung, blouse,barang dapur..Segala!


Dah lah, jom kita balik.
Bayar tambang pergi balik rm2.00.
Puas dapat outing dgn teman2 sekali sekala.
Alhamdullilah, bila jejak kaki ke tanah tumpah darah hati berasa lega.
Apa tak nya, kalau tertangkap tadi siapa nak jamin?
Roomate siang2 dah warning..
Pandai menyeberang, kalau berlaku apa2, pandai2 lah berenang balik.
Huhuhuhhuhuuuu....!

31 comments:

Marina Monroe said...

Ya Allah, seronok nya, akak tengok semua kaum ibu bergembira menyopping..kalaulah akak dpt join memang heaven ohhhh..
tapi pandai ker akak berenang ketepian kalau sampan terbalik? hu hu hu

hani@debumelukut said...

Seronok tapi kat sini bahaya kak. Kalau akak nak pergi jugak, pergi aje ke Golok dan masuk secara sah,guna paspot..dijamin selamat.

Bunga Tiong said...

amboi shopping sakan...

cikguden said...

seronoknya ke luar negara

Acik Erna said...

hani..memang berani tu..naik sampan lagi..cantiknya bakul pink tu

hani@debumelukut said...

bunga tiong,
keluar dgn teman2 seronok,dpt shopping lak tu..

hani@debumelukut said...

Cikguden,
hehehe...kira luar negara jugak ke ni?

hani@debumelukut said...

Acik erna,
bakul tu rm6.00 saja..tu beli dua tiga sorang tu..

ajumohit said...

seronoknya bershopping sakan kak...risau kan naik bot merentas sungai dalam..syukur selamat semua shopping hehehe

eni osman said...

salam..kak..wah bawa rombongan cik kiah pi shopping...shopping jgn tak shopping...itu pun satu terapi...(bagi org pompuan ni...he he...)

hani@debumelukut said...

ajumohit,
risau tu memang risau lah tapi shopping tu best giler dik.

hani@debumelukut said...

eni,
rombongan cik kiah ni pantang ada kelapangan ,ada saja idea nak ke sana sini...

Queenie said...

bestnya.........shoping2...saya suka mangga, tp yg buah bukan mangga pintu...

kalau sampan terbalik, jawabnya dgn saya2 sekali tak balik!

~najwa~ said...

oh, dekat pasir mas pun bole menyeberang ke thailand yer... xpernah pulak ayah cerita pasal jeram perdah tu...

atok saya dok pasir mas..

hani@debumelukut said...

ada Najwa...dari dulu2 lagi tempat ni dah ada.

hani@debumelukut said...

Queenie, tak per akak tolong selamatkan.

Cik Ina Do do Cheng said...

hani bukan kepakaran ko je, cik ina sekali. kalau ada duit, kat otak ni terbayang macam-macam.

bestnya, cik ina belum sampai ke tempat tu.

Aku said...

shoping sakan memang seronok... yg tak seronoknya nak angkut barang2 bawak balik... selalunya orang lelaki yang jadi mangsa... hahaha

insan marhaen said...

jangan-jangan bila balik barang tu semua simpan dalam almari sebab sayang nak digunakan...

Cikli said...

mana best sana ke sini?

hani@debumelukut said...

cik ina, nanti kitAa pergi yer..

hani@debumelukut said...

Aku,
itu lah agaknya yg menyebabkan roomate siang2 lagi tak nak ikut.

hani@debumelukut said...

IM, dah terus guna dah..

hani@debumelukut said...

Cikli, kat munduk ni pekan cowboy aje. panas, agak kotor dan sesak..toilet pun tak ada.
Harapkan barang nya lebih murah saja.best kat negeri kita lagi lah..

Ibu n Abah said...

cikgu...
saya pulak 30 tahun dulu pernah buat kerja menyeberang sungai golok nak menyopping...
sampai sempadan naik motor..
masa muda rasa adventure...
dah tua-tua ni tak veranilah...
buat2 curi2 cenggitu memang trill....
banyak cikgu menyopping????

hani@debumelukut said...

Ibu dan Abah,
memang lah, trill yg lebih. Pekan cowboy ni apa sgt lah yg ada..menyopping pun barang2 dapur saja.Ramai2 gini kurang sikit rasa takut .

Haslina said...

amboi kak hani... sakan shopping.. happy jer dgn geng2.. na tak berani ler.. muahahaaha..

CT said...

Bestnya...kalaulah kita dapat btugas disanakan best ya...ttiap bulan myeberang gaknya...hi3

hani@debumelukut said...

Na,
kalau Na nak ikut kak hani marin, sure kak hani singgah ambik..

hani@debumelukut said...

CT,
sekali cukup lah CT..bukan ada apa pun..saja nak seronok2 dgn kawan2..

Haslina said...

kak hani, takleh gi mana2 kalu hari jumaat.. nursery tutup.. kalau bawak budak2 tu tak shopping ler.. jadi skipping pulok.. hikhikhik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...