Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Wednesday, June 8, 2011

Saya mak budak baru nak belajar....

Saya ni kan tak pandai.
Baik ngaku kan?
So nak tanya lah siapa2 yg lebih tau.
Soalan 1 : Kenapa ada orang yg follow blog saya tapi bila saya nak follow dia balik tak dapat..x ada link.
Soalan 2 : Setengah blog yg saya follow pulak, bila dia org post N3 baru, saya tak dapat signal pun dari dashboard..Kalau tak check mmg tak terbaca..kadang tu seminggu kemudian baru saya terbaca.frust.
Soalan 3 : Kenapa ada org suruh kita type word verfctn bila nak komen? dia org tak suka kita komen ke? Risau gak kut mengganggu privercy.
Soalan ke 4 : Traffik2 ni hapa? Penting ke?
Sekian dulu soalan2 bodoh dari saya...Banyak lagi saya nak tanya tapi saya takut panjang sgt N3 ni nanti..Tolong lah bagi saya jawapan sebab kalau saya tanya penduduk di bawah bumbung saya ni dia orang mesti jawap....
" Mummy ni tak kan tu pun mummy tak tau..."
Apa dia orang ingat mummy dia orang ni bijak sgt ke ???
(Tu laaa...eksen sgt dgn anak2..)

28 comments:

ajumohit said...

cikgu, saya nk jawab solan ke 4 je boleh??? hehehe...traffik tu penting cikgu, nak plak berdftr dgn nuffnang..saya ini mata duitan, saya mengaku ye...hehehhe..so kalau traffik byk, so secara tak langsung masyukkk la akaun kita kan....TRAFFIK (pengunjung yg dtg ke blog kita)

hani@debumelukut said...

tq. kira kalau heavy traffic tu mcm laris lah yer..blog akak ada gak nuffnag tu, anak2 yg letak..tapi akak tak pernah ambik tau pun apa fungsi nya..

Acik Erna said...

hani..samalah kita..akak pun tak reti tu semua..

Kazaztan Team said...

salam,

saya try jwb soalan 1: tu makna ye mrk tak perasan link blog mrk private...atau mmg mrk privatekan link mrk

soalan3: word verification tu mengelakkn berlakunya spam...

hani@debumelukut said...

Acik erna, ingat hani aje yg tanam cempedak di luar pagar..hehehe

hani@debumelukut said...

Kazaztan team, tq tapi kalau berlaku spam tu apa?..Sory, mmg tak reti nih..

Cik Ina Do do Cheng said...

cik ina boleh jawab sikit je, sebab busy

1)pasal komen tu bukan dorang tak suka cuma dorang tak tahu atau lupa nak tick no kat word verification kat setting comment.

2)ada yang follow kita tak de blog. sebab tu bila follow tak de link kat situ.

hani@debumelukut said...

Cik Ina, tq..jadinya kalau tak de blog boleh follow jugak? pas tu dia org tgok kat mana kalau nak tau ada N3 kita ke tidak?
one more question :tukar2 link tu mcm mana dan untuk apa?

Kazaztan Team said...

utk blog spam adalah comment yang dipost scara random tuk tujuan promoting atau commercial...jadi utk elak berlakuye comment yg dipost utk tujuan nie mrk letak word veficiation tu... supaya org yg komen tu adalah mrk yg mmg komen ntry kita...hrp2 membantu...

hani@debumelukut said...

Kazaztan team, o..gitu yer, nyampah jugak dgn yg asyik nak promote brg dia org jer..akak selalu dpt komen yg mcm tu.
TQ kerana bersabar dgn soalan2 bodoh dr akak ni.

wahida said...

kak, saya nak jawab mana yg mampu ni...

1) blog org yg tak de link tu sbb dia tak letak link, sama ada dia tak tau atau lupa...ada caranya nak letak link...kalau sesapa baca ni, sila buat mcm ni...klik follow pastu klik site setting pas tu klik add link...siap!!

2) soalan ni saya tak tau nak jwb sbb blogspot selalu buat hal pasal ni...huhu...

3) word verification tu sbb ramai yg tak klik tak nak password tu masa dorang klik kat setting tu...saya tak suka kalau nak komen ada password bagai ni...adeh la...

4) traffic penting kalau akak ada nuffnang..kalau ramai masuk blog akak, masyuk la akak jawabnya....kalau akak nak tgk berapa ramai readers yg masuk tgk blog akak, akak boleh check kat nuffnang akak, klik anlytic...

harap jawapan2 ni membantu...

cikguden said...

traffic blog suka, traffic jam tak suka. huhuhu

hani@debumelukut said...

cikguden, akak ni mmg tau buat n3 jer..buat blog ni pun anak2 yg bantu.dgr org duk tulis pasal traffik la. tukar link la..sepatah haram tak tau dik oi.

hani@debumelukut said...

Wahida,
terima kaseh la atas penerangan adik tu..akak byk dpt ilmu hari ni.thanks to everybody

eni osman said...

salam hani....pernah juga alami situasi mcm tu...org nak buat blog kita pun nak buat blog...hentam saja...he he...padahal tak tau apa apa pun...patut nuffnang saya tak bergerak gerak...

kakpah said...

salam,
dah banyak penerangan di sini. tak payahlah kita terangkan lagi hiii.. sebab kita bukannya tahu sangat pun..

hani@debumelukut said...

eni, camtu lah akak ni..buat blog totaly kerana nak isi masa lapang dan kongsi rasa. Dah ada blog rupanya byk benda ada kat sini yg baru bagi akak..fening jugak laa.

hani@debumelukut said...

Kak Pah, sudi singgah pun dah cukup berterima kasih dah..tanda moral support buat saya yg byk tak tau ni

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hehe..ramai dah jawab soalan akak tu... so.. saya xyah jawab la... hehe

xpe kak.. nanti..dah lama2 akak akan pandai dalam dunia blogging nie.. lagipun ada je tutorial pasal blog..

maiyah said...

assalam..

mungkin blogger x set kat folo profile tu.. terlupa kot- dan sy dah x tgk pun traffic.. ada pun ok xe pun uk je hehe

hani@debumelukut said...

masaalah nya cikmoon, akak ni kalau setakat baca tutorial yg org duk tulis tu tak mau jugak faham nyer..kena individual training kut..maklum lah minda lama mcm computer lama lah...sarat dan lembab.

hani@debumelukut said...

sama lah kita dik Maiyah, akak tau bila rasa terlintas nak luah apa2 ..terus tulis jer..hentam jer

cinta cukulet said...

kalau utk saya..traffic tu xpenting hehe..tp kalau org yg menjadikan blog ni sumber pendapatan, penting la kot..

MULAN said...

dulu2 terpikir jgk depa dok citer pasal trafik.. ada hati nak jugak kutip $$... tapi malas punya hal, blog macam biasa je la... utk suka2 kan hati sendiri sambil kongsi citer kawan2 lain..

Zaitun said...

Kak Zai belajar ber blog pun dari anak,mula tu malu juga sebab kak Zai tak berapa pandai tapi lama2 pandailah sikit, sikit aje tau...

hani@debumelukut said...

Mulan , betul tu..akak pun camtu..setakat nak suratkan apa yg tersurat di hati..itu niat sebenar berblog..dan selebihnya, boleh gak baca pengalaman hidup org lain..isi masa dan luaskan pemandangan melalui blogwalking

hani@debumelukut said...

Zai,
Kalau zaman dulu2 dah ada blog, agaknya hani ni tak lah secetek ini pengetahuan pasal blog ni..dah tua baru kenal blog kann,gini lah

Anonymous said...

salam k'hani,

baca N3 akak nih mcm terasa ditujukan kepada saya he he...

I've been following you blog yet I don't have one. I enjoy reading, especially auto-bios and also blogs. I've gain a lot from vary perspectives;teacher's eyes, man/woman's eyes,cancer survivor's, and so forth). Can't help feeling so overwhelmed yet so humble with true stories. also kinda of knowing d writer deary.

k'hani,
keep writting, I'm learning n enjoying yours.

ryaha, FoCo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...