Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Saturday, August 31, 2019

Friday, August 30, 2019

No, thank you.

Tersenyum sorang sorang.
Hadoiii....
Dunia macam2 ragam!
Dapat berita yg sangat lucu.
Lawak terbaik di abad ini.
Bagi saya lucu, lawak jenaka.
Bagi orang lain saya tak tau.
Perspektif masing masing kannn..

Kawan saya beritau saya.
Ada orang tanya soalan cepu mas pasal saya.
What ?
WHAT?
Dah takder soalan lain ke?
 Jawapan nya...
DONT ASK!
Stop asking.
Tak kan tak reti tengok, tak perlu tanya lah soalan macam tu.
Wei, kubur kata mari dah ni...
Hahahahahahaaaaa......





Wednesday, August 28, 2019

Gaya tersendiri

 Sekor suka tido terlentang
Sekor lagi suka meniarap
Yang sekor ni kalau duduk, tengok lah, gaya big boss gitu.
Mereka ni rakyat berkaki 4 di negeri saya.
Menghiburkan.
Teman berbual walau mereka tak cakap banyak, dengar jer.
Kalau yang suka menjawap tu rakyat yg berkaki 2.
Kannn?


Tuesday, August 27, 2019

Facebook dan IG

191 orang.
Lama nya tak update.
Wahh..Ramainya friends request kat fbook.
Maaf, Bukan sengaja tak approved,
mungkin terlepas pandang saja.
Malam tadi check dan tapis.
Seronok tgok kawan2 lama hadir semula,
get connected semula di fbook.
Kawan2 sama sekolah, kawan2 sama maktab, kawan2 pernah mengajar satu sekolah
dan kawan2 satu kejiranan dulu..
Sukanya, teruja untuk get connected semula.
Ada juga sedara mara yg jarang boleh bertemu muka,
masa dan kesibukan menjarakkan kita.
Happy to say, you are all accepted.
Kawan2 anak2 saya ada juga yg request, ok jer.
Kawan2 kepada kawan2 saya kira ok jugak laa
Dah approved dah dan tq for the request.
Yang pelik tu...
Ada yg request tapi saya tak kenal langsung dan
bila check di friends list dia, sorang pun kawan2 dia saya tak kenal.
Jadi macam mana boleh dia request nak jadi kawan kita nih?
Pelik kan, yg macam ni memang saya tak berani nak add.
(Bukan tak nak berkawan tapi tak berani nak berkawan)
Ada juga pembaca blog saya yg request, ni sah saya terima.
Pembaca blog saya sangat2 saya alu alukan.
Tak kenal di alam nyata tapi dekat di hati saya.
Kalau saya tak kenal pun bila saya semak fbook org yg request tu,
ada foto keluarga, ada cerita pasal ikatan kekeluargaan yg sihat,
saya lebih dari sudi untuk accept.
Normal people kan.
Yang lucu tu ada yg cuba menipu, entah2 ada agenda tersendiri.
Entah2 CCTV.
Entah2 menyamar dan hadir hanya untuk bawa masaalah.
Ada yg nak request as friends tapi profile tu misteri sangat.
Kalau yg foto nya foto tangkap muat jangan harap la saya nak accept.
Kalau yg dari luar negara pun tak hingin saya accept sbb tau sgt dah tektik mereka ni.
Yang kaki nak promote barang niaga pun saya tak suka,tak kan accept.
Kecuali kalau saya pernah berurusan dan saya selesa berurus niaga baru saya terima.
Satu jer nak cakap....
Jangan lah jadikan fbook tempat mengumpul dosa.
Kalau tidak disalah guna, banyak ilmu yg kita dpt di fbook.
Saya suka singgah di fbook, suka tgok bahagia orang lain dan
bersimpati dgn derita orang lain,
kongsi resipi,DIY,petua dan mcm2 pengalaman hidup.
belajar ilmu agama dan perbaiki bacaan alquran juga.
Dan yg paling saya suka...
Di fbook saya menyaksikan pentas dunia yg tak dapat saya jejaki dgn kaki.
Dengan hujung jari saya menjelajah....
Itu lah dunia fbook dan saya adalah sebahagian dari nya.








Monday, August 26, 2019

Jom kita bakar kalori.

Lama dah cuti briskwalking nih
Hari ni mula semula
Tmn Tg Anis jadi pilihan, macam biasa lah.
2 round dah rasa semput.
Tu lah, kalau lama tak buat sendi jem.
Penat wei....
Minggu depan bila kelas alquran
dan bahasa arab mula semula,
kena lah dtg awal pagi utk briskwalking.
Lepas tu baru boleh ke kelas.
Penuhi masa.
Otak kurang sikit duk kaji selidik soal hati bila masa terisi.
Ok lah, dah nak balik ni..
Perut dah lapar dah..
Nak cari makann, nak cari makannn...!
Nak ternak lemak, nak ternak lemak..!

Sunday, August 25, 2019

Nak cari ikan,nak cari ikann......

Aktiviti petang marin.
Ke Pulau Gajah cari lauk pauk segar.
Pasar nelayan Pulau Gajah.
Memang segar.
Tak murah mana pun tapi best sebab segar,
 ikan baru naik ke darat
Beli ketam.
5 ekor rm42 .
Lebih kurang saja dgn kat pasar.
Tapi biru ketam tu tanda segar.
Best sangat
Bila kukus kosong pun dah sedap.
Tak bau hanyir.
Sambil beli ikan sambil posing.
Tak sah kalu tak posing.
Singgah juga di masjid ArRahman
Iffah first time jejak di masjid ni.
Posing lagi
Ramai yg posing kat sini
Tarikan pelancong dlm dan luar negara.
Cantik, memang memukau.
Jap saya share foto k..








Saturday, August 24, 2019

Alohlaaa.....

Serba tak kena.
Duduk tak kena
Berdiri tak kena.
Tidur?
Kejap mengiring ke kiri, kejap ke kanan.
Mata pejam tapi otak masih ligat.
Ada sesuatu dalam benak fikiran.
Ada sesuatu yg menggangu damai nya hati.
Payah la kalau macam ni..
Sangat sangat payah.
Malam ni tak pasal2 akan terganggu lena ku.
Entah2 sampai pagi terkebil kebil jadi burung hantu.
Benci la macam ni....
Tak suka.
Seksa.

Jangan serkap jarang tau, tak baik!
Tak ada kena mengena dgn orang yg hidup atau yg mati.
Miow miowwww...

Pinta ku dlm setiap doa.

Semoga
Hari ini
Lebih baik
Dari
Semalam.
InsyaAllah.
Berdiri sendiri
Kadang lebih baik
Jauh lebih baik
Dari 
Berada bersama sama
Orang yg menyakiti.
Sendiri lebih tenang
Tanpa perlu
Jaga 
Hati orang
Jaga
Perasaan orang
Jaga
Kepentingan orang.
Sendiri
Hanya aku dan Tuhan.

Friday, August 23, 2019

Dah mula dah...

Tak faham laa...
Kenapa saya selalu macam ni..
Mood swings?
Entah lah.
Kadang2 saya ok
Kadang2 saya rasa tak ok.
Bukan pasal redha atau tidak, bukan soal iman tebal atau masih jahil.
Bukan, bukan, bukan sekali kali...
Ni soal hati yg berbolak balik.
Mungkin bila kita terlalu byk simpan, pendam dan mengumpul,
ini jadi nya....
Ada kala bila dah sendat sgt kampit duka itu, mula lah tiris..
Mula la rasa stress
Mula la depress
Tapi acap kali nya saya berjaya kawal hati.
Pujuk hati, byk2 istiqfar...
Solat sunat, nangis depan Dia, mohon, minta...
Allah hu.
Rasa negatif itu berlalu begitu saja.
Tenang semula perasaan yg berkecamuk.
Lega.
Tak dinafikan, ada kala segalanya damai
SaĆ½a happy seadanya.
Think positive
Menerima segala nya dgn redha.
Pasrah.
Banyak bahagia lain yg boleh saya bilang
tanpa perlu pikir sangat pasal ujian2 yg melanda.
Dalam susah sentiasa ada senangnya..
Alhamdullilah.

Tapi hari ni, waktu ni jam ni, nak cerita sikit.
Nak shara saja, mana tau lega nanti..
Pagi ni, dari kermarin, bawak ke tak leh tidor mlm tadi..
Mood saya ke laut.
Saya rasa hidup ini hanya menyusahkan saya.
Saya rasa mcm dah tak tertanggung dah ..
Rasa mati itu lebih baik.
Rasa semua orang mempergunakan saya
Tidak ada siapa yg ambik peduli perasaan saya.
Tidak ada sesiapa yg cuba menoleh kearah saya dan memahami payahnya saya.
Asyik saya saja yg fikir pasal orang lain, urus dan permudahkan urusan orang lain
Tapi apa yg saya dapat?
Apa?
Terasa amat tidak dihargai...
Haduhhh...Tak tertanggung!
Cukup!
Dah dah dahhhhhh!
Nak teriak guling2 rasanya..
Di mana nak ku bawa perasaan dan hati ini?

Hari ni itu yg saya rasa.
Awak nak cakap apa cakap lah.
Saya tak kata saya betul.
Saya hanya suarakan apa yg saya rasa.
Saya pun tahu saya tak bagus rasa macam tu.
Tapi tu ikhlas dari hati saya waktu ni.
Jap lagi bila masuk waktu subuh
Selepas saya mengadap Dia pencipta saya, lain cerita lah.
Mungkin mood saya berubah..
Selalunya macam tu lah.
Kerana hanya Dia yg memahami saya
Hanya Dia yg tahu segalanya.
Astaqfirullahilazim.




Thursday, August 22, 2019

Kakak

Kakak saya baru pencen.
Setelah 37 berkhidmat.
Welcome to the club sista.
We r the YBs.
Seronok pencen kan?
I am the boss to myself now.
Bangun pagi tepuk dada tanya hati,
nak buat apa hari ni?
Bebas
Merdeka
Selamat bergelar Yang Bersara..
Cikgu ni walau dah bersara tetap dipanggil 'cikgu'
Cikgu pencen.
Saya dah lama dapat gelaran tu.
Hari ni kita sama2 guna gelaran tu.
Jom kak, kita gi breakfast kedai pokmat teh madu...
Ke kita gi kopitian kita
Atau ke kedai Ayman makan tosei
Nasi kakwok pun boleh.
Pilih saja, saya belanja sempena pencen.
Jom, lets go!


Wednesday, August 21, 2019

Mereka masih muda

Bila tengok orang2 muda sekarang,
Perhatikan perangai pelik mereka.
Tersenyum sendiri.
Kita pun pernah muda.
Pernah perangai pelik juga.
Jadi tak perlu kita cemuh sangat,
Betul lah mereka buat silap,
tapi kesilapan itu lah yg mendewasakan mereka nanti.
Kita dulu pun bukan betul sangat pun.
Ingat tak....
Kita dulu kalau mak bapak larang, makin menjadi jadi.
Larang seperti suruh.
Kita rasa kita saja lah yg betul.
Mereka pun macam kita dulu.
Sekarang waktu mereka rasa mereka betul.
Salah di mata kita betul di mata mereka.
Kalau kita nak tegur pun tegur lah secara mendidik
Bukan menghina, bukan tambah merosakkan.
Mereka mungkin jahil, kita dulu pun jahil.
Dosa mereka tu sama jer dgn dosa kita dulu.
Kita doakan mereka berubah, sempat bertaubat.
Jika Tuhan beri peluang utk kita bertaubat, kita doakan mereka pun begitu juga.
Kita dah lalui masa lalu dan syukurlah masa kini kita sebaik ini
Masa depan mereka masih jauh..
Masih byk yg akan mereka lalui.
Masa merubah segalanya.
InsyaAllah kita doakan yg baik2 buat baka keturunan kita.

Tadi saya perhatikan sekumpulan remaja dalam sebuah restoren.
Bising, ketawa dan bergurau sama mereka.
Pakaian pun boleh tahan.
Bahasa tok sah cakap la...
Saya tersenyum sendiri...
Been there, done that.
Just let them be themselves.
Life is short.
Kalau over sgt, baru kita tegur.
Tu pun tegur lah cara berhemah.
Jap nak tanya...
Betul ke kita tegur untuk mendidik mereka?
Ke kita jeles sebab di usia kita ni kita dah tak boleh sebebas mereka?
Jeles la tu.....
Takper, kalau depan orang kita tua2 ni kena kontrol ayu, kontrol manco..
Diam2 bila duk sorang2 kita bertik tok, kita tiru kpop.
Shyyyy..!
Rahsia ku rahsia mu.

Tuesday, August 20, 2019

Dunia ku kecil.

Dunia saya kecil sahaja.
Saya, rumah saya, keluarga saya, kucing saya, kawan2 rapat seorang dua.
Itu sahaja.
Itu pasal lah blog saya ni tak menarik macam blog orang lain.
Saya hanya tulis tajuk berkaitan ni saja.
N3 di blog saya alih2 pasal anak cucu
Takpun pasal kucing, pasal kawan2 tu..
Selebihnya pasal saya lah.
Bukan menarik pun cerita pasal saya ni
Nak bilang harta benda pun saya tak ada
Saya hanya orang biasa biasa.
Nak ulas pasal kecantikan dan penjagaan badan,
saya bukan cantik pun, jauh lagi nak lawa bergaya.
Nak sohor pasal mewah kasih sayang?
Saya ni hanya menumpang di pinggir hati orang,
Dari kecik sampai tua hanya menumpang.
Perjalanan hidup saya yg tak serupa orang ni saya catat di blog.
Bukan saya kesal dan tak redha dgn kehidupan ni,
tulis sekadar perkongsian suka dan duka saya
Kalau orang suka baca, saya amat hargai nya.
Kalau tak suka tak apa, saya tak kisah.
Saya berblog bukan untuk dptkan populariti pun.
Saya tau dunia saya membosankan bagi orang lain.
Saya tak bercuti luar negara mau pun dlm negara
Saya tak aktif di dunia luar.
Saya buta politik
Saya jahil bab2 berkaitan agama
Saya tak tau perkembangan hiburan terkini.
Saya ni contoh terbaik kalau nak banding dengan perumpamaan
KATAK BAWAH TEMPURUNG.
Ya betul, macam tu lah saya.
Saya hanya ikuti berita trkini melalui media masa.
Baca dan kadang tak letak dlm fikiran.
Berita apa pun berlalu bagai angin.
Kalau ada berita yg lucu saya gelak sorang2
Yang sedih boleh saja mencengkam kerongkong saya diam2
Yg pelik saya baca dan tengok ulang2 kali.
Saya layan juga movie2 lama sebagai hiburan.
Tu pun layan cerita yg tidak byk perlu fikir.
Tak nak bazirkan sel otak duk fikir, biar pengarah filem jer fikir.
Hiburan saja sambil minum kopi cicah biskut cap ping pong.
Mudah kan hidup saya ni?
Bila terlalu banyak kepayahan hidup,
Pengalaman mengajar saya untuk cuba memudahkan ...
Ubat hati sendiri dgn cara sendiri.
Bahagia cara saya.
Dunia saya sangat2 sempit.
Saya tak perlu semakkan ruang sempit ini dgn
kehadiran orang yg menyesakkan dada.
Yang tidak membantu melapangkan minda saya.
Orang yg begitu saya awal2 dah jauhi, cuba jauhi.
Tak apalah dunia saya tak ramai penghuni..
Saya pilih kualiti dari kuantiti.
Demi menjaga hati sendiri.
Ya lah, kalau kita tak jaga hati kita, ketenteraman hidup kita,
Siapa yg nak jaga?
Kannnnn..?
Apa2 pun, terima kasih Tuhan.
Dalam susah ada senang.
InsyaAllah.
Dunia saya kecil tapi saya bahagia seadanya.

Monday, August 19, 2019

Baru sebulan

Adrian
Ian
Baru sebulan usia
Tak sabr nak tunggu dia pandai gelak ketawa
Tak sabar nak dengar suara, nak sembang dgn dia
Tak sabar nak tengok dia meniarap, merangkak dan melangkah
Tak sabar nak ikuti perkembangan dia dari bayi hingga dewasa.
Sempat tak dengan usia saya ni?
Berpeluang tak saya nak saksikan semua tu?
Hanya Tuhan yg tahu.

Sunday, August 18, 2019

Rezeki

Tak tanam pun, tumbuh sendiri.
Subur.
Lebat pulak buah nya.
Saya pernah tanam cili macam ni
Banyak pulak problem nya,
Daun jadi kerinting lah,
Semut merah rosakkan pokok lah
Layu tak pasal2 lah..
Ini yg tumbuh sendiri tepi pagar,
eluk jer kejadian nya...
Itu lah keajaiban kuasa Yg maha Agung.
Kun fayakun...

Saturday, August 17, 2019

Kura kura



Dari sebesar duit 20sen, grandmummy beli dua ekor ni.
Hanya kerana Iyaad cakap kura kura dia dah mati.
Kira nak ganti lah ni.
Dah setahun bela.
Tak besar besar.
Lambat sungguh besar.
Nama pun kura2 kan, lambat itu sinonim dah dgn dia.
Iyaad, knapa kura2 Iyaad hari tu mati?
Selamba Iyaad cakap...
" Dia gigit jari Iyaad masa Iyaad pegang kepala dia, sakit sangat.
Iyaad pun campak dia...."
Lol! Padan la mati.
Ni main dgn kura2 ni jgn buat mcm tu lagi, main hati2...
Nanti kita pergi kedai beli bekas besar sikit.
Biar dia selesa sikit.
Jom Iyaad, kita pergi sama2 k.

Friday, August 16, 2019

Kelik kapung.

Balik kampung arwah suami.
Jumpa mak mertua
Kutip buah dalam dusun
Tu ubat hati yg terbaik
Seronok nya masuk kampung.
Ada kenduri juga, singgah raikan pengantin sekali.
Ada wajah2 yg tidak saya kenali.
Ada wajah2 yg pernah saya kenali tapi masa membuatkan saya tak cam.
Mujur ada mak mertua yg jadi ice breaker, siap perkenalkan lagi..
Penat.
Tapi seronok sungguh.
Ok mak, kami dah nak balik.
Dalam bonet kereta penuh berisi buah dari dusun.
Bye bye mak..
Air mata mak mengalir, mak sedih.
Begitu la dia setiap kali jumpa saya.
"Ma, jaga diri tu..
Kalau apa apa call
Ma, jangan la menangis, nanti Nie datang lagi k."
Wajah tua mak mertua saya masih suram.
Di wajah dia ada bayangan wajah arwah.
Di sini, di lorong ini, di dusun ini penuh bayangan kisah semalam.
Menyusuri jalan kenangan ini sekali sekala hati pecah.

Wednesday, August 14, 2019

Serik dah bantu orang mcm ni....

Orang ni..
Macam mana kita bantu pun,
Jangan lah mengharapkan mereka kenang budi kita.
Tak ingat nya...
Orang ni..
Macam mana kita buat baik pun.
Mereka tetap akan pentingkan diri sendiri.
Sanggup buat apa saja asal mereka dapat apa yg mereka nak.
Orang ni..
Kalau kita sentiasa permudahkan urusan mereka,
dipijak pijak nya kepala kita, dipergunakan kita.
Tau nak ambik kesempatan saja.
Sebab tu lah...
Lain kali kalau nak tolong orang ke, nak bantu ke..
Jangan lebih lebih, berpada pada..
Hati orang tak serupa hati kita.
Sekali dah dapat apa yg dia nak,
kita ditolak tepi seperti sampah.
Dia lupa dah kebaikan2 kita..
Dia tak hargai dah segala layanan baik kita
Dia tak rugi apa apa.
Kita?
Padan muka kita.


Tuesday, August 13, 2019

Serabut perot

Sabar.
Itu saja lah yg mampu saya buat.
Sabar, adalah tu penyelesaian nya.
Jangan risau, Tuhan ada.
Ayat nak sedapkan hati macam tu lah.
Sebenarnya kadang kadang saya dah tak reti nak sabar.
Dah penat bersabar
Tak mau sabar dah...
Tapi kalau tak mau sabar, apa boleh saya buat?
Apa pilihan yg saya ada?
Apa?
Nak tak nak kena sabar jugak...
Orang kata saya seorang yg kuat.
Kuat apa nya?
Tak kuat, jauh dari kuat.
Orang nampak saya sentiasa senyum.
Orang tak nampak saya menangis sampai kebas kepala,
sampai bengkak mata, sampai serak suara...
Menangis tak kan depan orang kan?
Orang tengok saya sentiasa tenang..
Orang tak tengok saya waktu saya mengamok,
meracau dan menggelupur sorang sorang bila dah tak dapat kawal emosi.
Semua tu sorang sorang, tak siapa tau.
Kenapa macam tu?
Kerana saya seorang yg lemah, yg byk kekurangan, yg tak mampu nak bendung perasaan.
Saya perlu bebaskan emosi dibelakang tabir supaya bila saya
berhadapan dengan orang lain, saya nampak tak apa apa.
Alah, macam pelakon la...melakonkan watak gitu.
Rupanya saya setanding artis lah.
Primadona? Yes!
Sebenarnya saya boleh dan mampu menipu semua orang tapi
Tak boleh menipu diri sendiri...
Hani....kesian awak laa....
Kena tanggung segalanya sendiri.
Ya lah ye lah....
Dah nasib kita macam ni..
Rasa nak tiok wehhhhhh...!

Monday, August 12, 2019

Sunday, August 11, 2019

Permudahkan lah...

Senja..
Sempena hari wukuf.
Ku panjatkan doa
Di waktu paling afdal untuk menadah.
Pinta ku
Masih sama dgn pinta ku yg dulu dulu.
Masih ku pohon yg itu
Tetap memohon selagi Tuhan
masih belum peduli..
Berganti tahun..
Tadah ku terketar ketar..
Jari ku rapatkan..
Jangan doa kali ni tiris lagi.
Jangan..
Tidak pernah berputus harap,
sentiasa mau, sentiasa berharap
Berulang ulang kali tanpa jemu
Ku pinta, ku pohon, ku tagih simpati Mu
Apakah tidak ada belas Mu buat ku?
Perancangan Mu tersembunyi.
Aku menanti nanti....
Selepas asar marin,
Sewaktu di Arafah memutih warna wukuf
Aku sekali lagi menadah...
Sekali lagi tangisan tumpah..
Tuhan, angkatlah doa ku kali ini.
Ya Rahman ya Rahim
Ya Hayyum ya Qayyum..
Hanya pada mu tempat mengadu
dan memohon....

Saturday, August 10, 2019

Putih bersih berseri

Hari wukuf
Bertuah lah mereka yg dijemput sebagai tetamu Allah.
Hari penuh keberkatan.
Kita di sini turut merasa sayu syahdu berwukuf di Arafah.
Teringat kenangan dulu.
Saya menunaikan haji di waktu usia muda lagi.
32 tahun masa tu usia saya.
Sihat tubuh badan.
Mampu berumrah sampai 2 kali sehari pun.
Kalau sekarang rasanya mustahil dah.
Kudrat dah terbatas.
Lambaian Kaabah masih lagi bermain di mata.
Tawaf saei masih terasa nikmatnya.
Apa daya ku....
Hanya mampu tumpang bahagia melihat mereka di sana
Tidak apa lah,
Haji itu hanya wajib sekali sepanjang usia.
Beri peluang pada yg belum ke sana
Semoga yg sedang berwukuf dan melaksanakan haji,
mendapat haji yg mabrur.
Pergi dengan selamat dan pulang dengan selamat.
Labbaikallah hummalabbaik
Labbaikalaasyarikalakalabbaik...
Innalhamda
Walnikmata
Lakawalmulk
Laasyarikalah.


Friday, August 9, 2019

Rakyat kaki 4.

Duduk duduk lah
Rehat
Makan tak payah di cari
Tak payah selongkar tong sampah
No problem.
Bersantai lah
Kerana kamu bertuah
Hidup hanya untuk suka suka
Tak ada kerisauan apa.

Wei kucing.....
Dah duduk free tak bayar sewa tu,
Boleh lah tolong aku?
Bukan nak suruh masak ke, jemur kain ke..
Tolong lah doakan kesejahteraan aku ni, keluarga ku ni..
Doakan semoga rezeki ku melimpah..
(Nanti kau pun merasa, dapat la makan ikan fresh hari2)
Doakan aku diberi kesihatan yg baik..
(Aku sihat, kau terbela.)
Doakan aku bahagia..
Doakan aku yang baik baik k.
Wei kucing..
Kamu haiwan kesayangan Rasulullah.
Aku pun sayang kamu jugak.
Kau sayang aku tak?
Kalau sayang aku, doakan aku tau!

Macam la tak ada kerja lain, asyik duk tangkap foto mereka ni saja.
Terhibur.
Ubat hati.
Nak ngadu kat orang, tak siapa sudi dgr..
Ngadu kat kucing pun jadi lah.
Janji tak stress.

Thursday, August 8, 2019

Ogos ni..

Balik dari Singapore Along demam panas.
Pergi hospital terus kena admitted.
Denggi katanya.
Anak cucu kat Ampang sakit mata, bengkak2 mata.
Sian Farah
Sian Arman
Sian lisha
Anis pun terjebak sama, sian Anis.
Seisi rumah dapat mc.
Menantu yang masih dalam pantang pulak kena jangkitan virus.
Ke campak? Entah lah kena gi klinik to confirm.
Ja kat rumah ni tak sihat.
Warded kerana fittings n bleedings.
Mummy?
Banyak sakitnya mummy ni tapi bila orang lain sakit,
sakit mummy boleh letak tepi dulu.
Mummy berulang alik ke hospital melawat dan urus anak di wad
dgn bekalan pain killers.
Sekejap hubungi yg kat ampang bertanya khabar.
Sekejap hubungi yg kat bachok ni nak tau perkembangan,
sakit ke lagi atau dah sembuh...
Dengar khabar cucu yg sorang lagi kat kb ni demam.
Tak sempat ziarah pun, takper daddy dan nenek belah sana ada.
Nenek belah sini dah sarat sgt dgn segala macam sakit di sini.
Sorry Iyaad, get well soon k.
Kenapa lah Ogos ni Ogos yg sinonim dgn sakit?
Baru awal Ogos, belum pertengahan Ogos pun.
Harap2 pengakhiran Ogos nanti keadaan makin tenang.
Sakit berubah kesembuhan
Kalut berubah tenang
Kerisauan berkurangan.
InsyaAllah.
Mummy baru sudah solat subuh.
Menadah tangan kepada Nya, mohon kesembuhan semua anak cucu menantu.
Pohon juga afiah buat diri sendiri untuk urus orang lain yg tak sihat.
Kenapa laa macam dirancang, sakit serentak semua anak negeri ku.
Bukan tak redha tapi nak tergelak juga bila di fikir fikir.
Bulan penuh ubat ubatan dan keluar masuk hospital.
Orang lain sibuk nak raya korban,
Kita sibuk cara ni, tak serupa orang!
Tak payah fikirlah.
Tak cukup sel otak kalau nak fikir pun.
Tuhan ada perancangan Nya yg tersendiri.
Kita?
Redha saja lah dan ikhtiar cari kesembuhan.
Kan?



Wednesday, August 7, 2019

Mood : lebih ceria.

Sambut kehadiran pagi dengan lebih baik dari semalam.
Alhamdullilah, things are getting better.
Sejak Ja dibenarkan pulang, kehidupan harian saya kembali seperti biasa.
Kepulangan ja buat kami semua happy.
Penuh rumah dengan sanak sedara datang ziarah Ja.
Suasana rumah bertukar ceria semula.
Seronok macam hari raya..
Masak dan makan..
Macam2 buah tangan saya terima.
Itu lah nikmat keluarga besar.
Walau bahu ini yg menggalas segala payah tapi
banyak bahu lain buat saya merehatkan kepala.
Terima kasih semua, blood is thicker than water.
Terfikir juga...
Kalau la saya ni tak ada sanak saudara,
Sorang sorang hadapi segala jerih payah..
Sorang sorang telan pahit dugaan hidup..
Tak ada tempat mengadu..
Tidak kah amat susah begitu?
Rezeki bukan hanya dalam bentuk wang ringgit.
Ada saudara mara yg sentiasa membantu, menyokong dan
memahami ada lah rezeki yg sgt bermakna.
Alhamdullilah, terima kasih Tuhan.
Hari ni pun saya anggarkan ramai yg akan singgah.
Tanda ambil peduli dan tanda kami disayangi.
Jap, jap...nak fikir, nak masak apa hari ni?
Best makan ramai2, jamu selera sambil bercerita sama kita
( Membawang? Hehehe...acara makcik2 kalau berkumpul)
Hari ni tak nak masak banyak sangat.
Marin tu yg datang dah bawak mcm2 juadah
Banyak...pakat hidang dan makan.
Jadi hari ni saya nak masak simple2 jer..
Nasi impit kuah kacang boleh?
Yessss!

Tuesday, August 6, 2019

Mujur

Mujur Ja tiba2 bleeding waktu nurse Mira masih bertugas.
Nurse Mira (jururawat peribadi Ja) sgt cekap.
Mujur Iffah ada temankan saya di ruang emergency,
good moral support, dan boleh hantar dan ambik saya dari hospital.
(Parking payah giler!)
Mujur Doktor yg merawat itu kenalan Ja.
Mujur bila team EnT buat endoscopy, tidak ada sebarang kecederaan dalaman.
Mujur bila doktor hampir putus asa mengenal punca bleeding tiba2 Ja bleeding lagi sekali.
Dapatlah doktor cepat2 cari punca dan dah disahkan puncanya.
Mujur cepat2 diberi jahitan pada luka2 yg agak severe on the spot, cepat selesai.
Mujur lepas jahit terus dapat discharge.
Mujur ambulance boleh hantar Ja pulang jam tu jugak tanpa early notice.
(Tq aneez ambulance)
Mujur Kimi dan Kakcho byk membantu selesaikan urusan.
Mujur keluarga  terdekat faham kenapa saya
 tak maklumkan pada mereka awal2 keadaan Ja.
(Bukan kritikal pun, tak nak nyusahkan mereka)
Mujur setelah balik ke rumah, setelah sgt2 penat di hospital,
Iffah dan siapkan dinner untuk semua.
Mujur Ja tido lena dan nampak selesa malam tadi jadinya
saya dapat rehat dan kumpul semula tenaga yg hilang.
Mujur, mujur, mujur....
'MUJUR' ada lah pertolongan dari Allah.
'MUJUR' bukan satu kebetulan tapi Itu lah perancangan dari Allah untuk tidak memayahkan urusan kami.
'MUJUR' Tuhan masih ambik peduli dan masih ada belas ihsan buat saya.
Alhamdullilah segalanya dah selesai dan hati saya bebas dari resah semalam.
Tadi  sewaktu saya melewati surah Ad dhuha, hati dan mata banjir.
Betul lah....Yakin begitu..


Monday, August 5, 2019

Allah hu.

Saya susah hati ni.
Risau
Bimbang
Takut
Sehari dua ni saya tetamu di sini
HRPZ

Tuhan,
Aku tidak kuat.

Sunday, August 4, 2019

Tiba tiba Ja ada masaalah

Bermalam di sini.
Ja perlu perhatian doktor.
Bawa ja ke unit kecemasan kul 10.30 mlm.
Ni dah kul 4 pagi.
Ja masih di red zone menunggu rawatan.
Iffah ada menemani saya.
Kepala saya dah rasa berdenyut.
Setiap kali Ja ada masaalah saya stress.
Stress tgok dia kesakitan.
Kalau boleh tak nak dia sakit.
Cukuplah sakit yg dah sedia ada.
Kalau boleh di tukar ganti, saya sanggup tukar.
Tapi bukan begitu percaturan nya.
Jadi saya paksa diri kuat, duduk di kerusi besi ini dan
tunggu lapuran berkala dari doktor yg merawat Ja.
Sabar itu penawar.
Sabar dan doa buat anakanda bidadari syurga yg tertangguh.
Sabar lah Ja, Tuhan tau kamu sakit.
Tuhan tau kamu penat.
Tuhan ada perancangan Nya yg kita tak tau.
Tapi kita yakin perancangan itu yg terbaik buat kita.
Sejam dua lagi subuh akan menjenguk.
Entah la pagi nanti macam mana...
Mungkin Ja kena warded.
Mungkin tidak...
Mummy tunggu Ja, Ja kuat k.
InsyaAllah sudah semua prosidiur hospital kita balik.
Sabar....

Saturday, August 3, 2019

Sekali sekala

Didalam badan yg tua purba ni,
Kadang kadang hadir seorang kanak kanak.
Nak suka suka, stress free time.
Menghiburkan hati sendiri
Nak berlari ke kaki pelangi
Nak melompat menggapai bintang
Nak terbang bersama camar
Nak bebas dari mata yg memerhati
dan mulut yang menghakimi.
Bukan setiap masa, cukup lah sekali sekala.
Melepaskan berat duka yg terpendam
Meleraikan jerih payah yg bersarang.
Layan hati...
Hari ni Hani...
Semyum la dari hati..
Luaskan pandangan ...
Simpan dulu segala kerisauan.
Berbahagia lah, biar pun sekali sekala.
Dunia,
Lihatlah aku!
Jentayu yg patah sayap
Masih cuba untuk menguasai angkasa.












Thursday, August 1, 2019

Setuju 100%

Betul sangat
Di usia saya ni kawan2 dah ramai yg pergi mengadap Pencipta.
Kita ni tunggu turn saja
Entah siapa dulu siapa kemudian
Makin hari makin ada uzur nya
Nak makin sihat tu rasa mcm impossible lah.
Kalau boleh maintain seperti hari ni kira dah cukup baik dah
Redha saja lah
Hanya sentiasa berdoa agar pengakhiran kita nanti adalah
Pengakhiran yg terbaik buat kita.
Semoga di hujung nyawa kita tidak menyusahkan anak menantu cucu.
Tak perlu usia lanjut melebih dari tahap kemampuan untuk urus diri sendiri.
Kata orang,
Biar kita pergi sewaktu orang masih sayang..
Jangan orang dah menyampah, dah byk sgt bebankan org,
matinya tak jugakkk....hadoiii, tak nak macam tu.
Segalanya dalam perancangan Tuhan.
Kita hanya mampu berdoa.
Mati itu pasti.
Cuma tak pasti bila....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...