Tetamu yang sentiasa memeriahkan laman saya..TQ

Thursday, December 5, 2013

melebihi paras bahaya.


Bila dengar saja paras air di sungai dah mula naik,
saya tak leh duk diam, nak sangat keluar tengok dgn mata sendiri.
Jom Anis, kita keluar beli barang dapur.
Mesti beli kat Tesco.
Sebabnya...
Tesco tepi sungai.
Good reason to go.
Jadi nya dah kebetulan bersusah payah shopping barang dapur,
why not pergi tengok air sungai.
dekat jer, walking distance.
So, up up and away.
Dapat juga tgok air yg dah nak melimpah.
Happy.
Hantu air jumpa banjir.
 Deras nya air dari hulu..
Kuning berlemak..
Pekat.
Laju angkut sampah..
Terus ke laut atau 
mungkin petang ni muntah di birai ini.
Wahai deras nya arus,
ku sembahkan duka ku..
Bawalah ia pergi jauh dari ku
Hanyut lah segenap kesal yg membusung
Pergi lah...Nyah lah....
Ku lihat ada kayu mati terumbang ambing 
mabuk menari nari di air yg menggila.
sekejap tenggelam sekejap timbul
Hilang kuasa dan suara..
Menunggu pecah di kuala.
Kesian kayu mati itu..
Nasib nya tak ubah seperti aku.

4 comments:

Anonymous said...

parokk sgghla kak umpamakn diri dgn kayu mati...nk teriok dgr.sy xleh tgk air derah lagu tu sero gayak..mulala sero ile ptimbange diri..takut end up sy lak cm kayu mati..

nyanyisunyi said...

Salam kak Hany..
Kelantan masih ok lagi ke..tk dengar banjir pun mcm pahang dn johor..

Granny Hani said...

Anon, meme srupo kayu mati pun, kayu balak hok besar meluk.

Granny Hani said...

Nyanyiunyi/ida,
dah banjir tapi kami ni dah biasa banjir, kalau banjir biasa2 tu kami berpesta jer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...